Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Sojaproteinprodukter
Indsats
Behovsreduktion i tørringsanlæg
Udført
2018
Øget indtjening + besparelse
300.000 kr./år
Solae Denmark A/S producerede sojaproteinprodukter til fødevareindustrien. Virksomheden analyserede muligheden for at reducere tørrebehovet i processen og fandt ud af, at et højere vandindhold ikke forringede produktet. Resultatet var energibesparelser og højere kapacitet.
Solae tørrede soyaproteinprodukter til et vandindhold på 4,8 %. Produktspecifikationen tillod imidlertid et vandindhold på helt op til 8 %. Produktets kvalitet ville altså ikke blive forringet af et højere vandindhold.
Begrænsningen var fluidbed-tørringsanlæggets evne til at håndtere et højere vandindhold uden tilstopninger i sigter, og at der opstod andre lokale fugtproblemer. Solae ville derfor undersøge muligheden for at lade anlægget køre med højere vandindhold i produktet, hvilket kunne spare energi til tørring.
Solae indsamlede over 15 måneder data fra det eksisterende analyseudstyr og fandt frem til et gennemsnitligt vandindhold i produktet på 4,8 %. Samtidig indikerede de praktiske erfaringer, at fluidbed-tørringsanlægget godt kunne klare et vandindhold på op til 6 %. Endelig kiggede Solae på kvaliteten af slutproduktet, som tillod helt op til 8 % vandindhold.
Med andre ord pegede alting på, at tørringen af produktet kunne reduceres uden konsekvenser for anlægget eller kvaliteten af slutproduktet.
Solae lavede beregninger på merproduktion og dampbesparelse ved at øge vandindholdet med 0,2 %, 0,5 % og 1,0 %. Konklusionen var, at besparelser og merindtjening var mulige og væsentlige selv ved det forsigtige skøn på 0,2 %. I alt ville det bidrage med en besparelse på ca. 300.000 kr./år.
Solae valgte derfor at øge vandindholdet og installerede online målingsudstyr på tørringsanlægget, så dataindsamling kunne øges fra 4 gange i timen til kontinuerlig, online-måling. Denne nye procedure kunne give endnu mere præcis information om, hvordan anlæg og vandindhold kunne optimeres ift. hinanden.
Analysen viste, at det var muligt at hæve vandindholdet mindst 0,2 %. Besparelsen på damp til tørring ville være 132 ton/år. Det øgede vandindhold ville desuden betyde en merproduktion på 88 ton/år.
Merindtjening og besparelse blev cirka 300.000 kr/år Det giver en simpel tilbagebetalingstid på 2,8 år.
Virksomheden er siden lukket som et led i strukturudviklingen i koncernen.
Inddampnings-, tørrings- og destillationsanlæg bruges bl.a. til at tørre landbrugsprodukter, opkoncentrere mælk og til at fremstille medicinske produkter og byggematerialer. 14 % af varmeforbruget i industrien går til inddampning, tørring og destillation. Ofte er der store besparelser at hente.