Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Grise og planteavl
Indsats
Reduktion af dieselforbrug
Udført
2022
Tilbagebetalingstid
2,42 år
Tidligere var det diesel, der drev landbruget Holmagers markvandspumpe, men det er slut nu.
Ved Lem ikke langt fra Ringkøbing ligger landbruget Holmager. De 25 ansatte og 2 ejere har 4.300 søer i deres stalde.
Landbruget producerer smågrise til slagtesvin, men har også planteavl på de 1.250 ha marker. På dem bliver der dyrket korn til grisefoder, men også kartofler, frøgræs og majs.
Ca. 20 km fra gården ligger marker, der tidligere blev vandet med en dieseldrevet pumpe og vand fra en afvandingskanal.
Den er nu sendt på pension, og i stedet har Holmager investeret i en eldrevet pumpe. På den måde er forbruget af diesel blevet reduceret kraftigt i landbruget.
Som noget nyt er den eldrevne pumpe placeret på en mark, hvor der er lavet en boring, som den kan pumpe vand op fra. Det har den fordel, at vandet er helt rent og uden urenheder i form af siv og andet, der kan sætte sig i den dieseldrevne pumpe og skabe problemer.
Den nye pumpe kræver mindre vedligehold og er også arbejdsbesparende, fordi der ikke længere skal fyldes brændstof på. Det sparer ejerne for en del transporttid.
På Holmager så man ingen grund til ikke at udnytte Erhvervspuljen, når den nu er oprettet til formålet.
”Vi regner med at kunne spare en hel del, fordi den eldrevne pumpe er mere effektiv. Strømprisen har selvfølgelig været lidt af en joker, fordi priserne pludselig steg, men det samme skete jo for priserne på diesel, der også er steget kraftigt,” siger den ene af de 2 ejere, Esben Olesen.
”Det var en investering, vi kunne se en god idé i at lave, og så var tilskuddet ligesom det sidste skub, der skulle til for at få det gjort,” konstaterer han.
Den nye eldrevne pumpe stod først klar i august i år, og der var det slut med at vande markerne.
Men når det sker næste år, kan Holmager se frem til en gedigen besparelse på energiforbruget.
For de 2 ejere satte muligheden for tilskud fart på en udvikling, som jorden allerede var gødet for.
”Det var dyrt i diesel, og vi var trætte af det system, vi havde før. Derfor var tilskuddet fra Erhvervspuljen en ekstra hjælp til at få det gjort”, forklarer Esben Olesen.
Esben Olesen og hans medejer af Holmager driver et konventionelt landbrug, og det har ikke været overvejelser om en grønnere profil, der fik dem til at søge Erhvervspuljen.
”Nej, det ville nok være at stramme den, for det har ikke været vores største fokus, men det er en fin lille bonus,” siger han.
En artikel om konvertering og tilskud fik Esben Olesen til at kontakte et rådgivningsfirma med særlig fokus på støtteordninger til landbruget.
Den eksterne rådgiver har stået for ansøgningsprocessen, og Esben Olesen har udelukkende skullet finde oplysninger om den gamle pumpe.
”Han var godt inde i tingene, og man kunne fornemme, at de i rådgivningsfirmaet havde erfaring, for da de først havde fået de informationer, de skulle bruge, kørte det stort set af sig selv,” siger Es-ben Olesen.
Selvom en del af tilskuddet ender med at gå til rådgiveren, anbefaler han gerne andre at gøre det samme, fordi det letter processen fra ansøgning til tilskud.
Det var dyrt i diesel, og vi var trætte af det system, vi havde før. Derfor var tilskuddet fra Erhvervspuljen en ekstra hjælp til at få det gjort.”
- Esben Olesen, medejer af landbruget Holmager