Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Lægemidler
Indsats
Optimering af ventilationsanlæg
Udført
2018
Besparelse
848 MWh el/år
Novo Nordisk A/S fremstiller lægemidler og har derfor behov for omfattende ventilation i produktionen. Virksomheden analyserede og optimerede ventilationssystemet ved hjælp af behovsreduktion og højere anlægseffektivitet. På den måde blev der sparet 848 MWh/år.
Formålet var at optimere ventilationen på en af Novo Nordisks fyldefabrikker i Bagsværd. 4 balancerede ventilationsanlæg blev i alt udvalgt til gennemgående analyser af det aktuelle behov for og krav til ventilation.
Herunder blev arbejdstryk, luftflow og setpunkter for befugtning gennemgået. Samtidig blev opbygningen af ventilationsanlæggene analyseret med henblik på at identificere tryktab, optimering af filterkonfiguration og forbrug af rendamp.
Optimeringen bestod af 4 separate indsatser:
Arbejdstrykkene i 4 indblæsningsanlæg og 1 udsugningsanlæg blev justeret til individuelle værdier, som sikrer et nødvendigt og tilstrækkeligt arbejdstryk over de automatiske volumenstrømsregulatorer. Der er taget højde for det stigende trykfald (mellem filterskift), som vil opstå over de filtre, der sidder efter volumenstrømsregulatorerne. Justeringen har reduceret arbejdstrykket i anlæggene og dermed reduceret energiforbruget til elmotordrift med 121 MWh/år.
Optimeringen bidrog med en årlig energibesparelse på 56 MWh. Besparelsen skyldes, at der var unødvendig højt arbejdstryk i ventilationsanlæggene - bl.a. pga. trykfald over filtrene. Ved at erstatte G5 panelfilter, som hurtigt stopper til, med F7 posefilter blev der opnået både bedre filtrering og mindre energiforbrug.
Samtidig blev dobbelt HEPA-filtrering fjernet og F9-filtre flyttet til HEPA-filtrenes tidligere plads, hvor der er større tværsnit. Ved på den måde at øge filterarealet øges F9-filtrenes effektivitet, og tryktabet blev reduceret.
Den ændrede filterkonfiguration giver samtidig et lavere tryk i aggregaterne efter ventilatoren, hvilket gør aggregaterne langt mere tætte. En enkelt dør på et af anlæggene lækkede flere hundrede m3 luft/timen. Ved lavere tryk i aggregatet kan døren nu bedre lukkes.
Tilpasning af setpunkter for befugtning, opvarmning og køling har givet den største energibesparelse på 564 MWh/år. Det er sket ved at udvide grænserne for be- og affugtning i 3 indblæsningsanlæg (70.000 m3/t).
Det vil sige, at det skal være mere tørt, før der bliver befugtet, og mere vådt, før der bliver affugtet. Ændringen er fulgt op af et grundigt studie af miljøet før og efter ændringen. Studiet viste, at der ikke var nogen negativ effekt af at tillade det større interval for fugt.
Endelig er luftflowet blevet reduceret i 2 af indblæsningssystemerne, som arbejder i parallel. Unødigt høje luftflow i ventilationsanlæggene medførte nemlig et unødvendigt energiforbrug til elmotordrift. Der er taget hensyn til, at forskellige komponenter udviser forskellige ændringer i trykfaldet ved reduceret lufthastighed. Og at virkningsgraden på motorer, drev og ventilatorer ændres ved det ændrede driftspunkt. Den årlige energibesparelse på tiltaget er 107 MWh.
Optimeringen af de 4 ventilationsanlæg resulterede i en samlet besparelse på 848 MWh i form af besparelser på el til motorer i anlæggene og produktion af rendamp til befugtning. Dertil kommer ny viden og indsigt i anlæggenes drift og energiforbrug, som kan bruges fremover.
Figuren nedenfor viser energibesparelsen i et af de fire ventilationsanlæg ved at sænke luftskiftet med 10% (fra 10.000 til 9.000 m3 i timen). Dette tiltag alene giver en besparelse på 26% af elforbruget.
Figur 1: De forskellige søjlefarver viser desuden tryktabet i anlæggets forskellige dele (filtre, spjæld, varme/ kølespiraler m.m.) som resultat af det reducerede luftskifte. Figuren giver altså et overblik over, hvor der mistes mest energi i anlægget og er dermed en indikation af, hvor man kan sætte ind, f.eks. ved at fjerne unødvendige dele, såsom et overflødigt spjæld.
Ventilation er nødvendigt for bl.a. at rense luften og styre lufttryk og temperatur i mange virksomheder. Men det er ofte muligt at opnå store elbesparelser. Ventilations- og udsugningsanlæg står for op til 15 % af det samlede elforbrug i virksomheder.