Ventilation
Ventilation
Byhusets ventilation
Byhusets ventilation
Byhuset er oprindelig naturligt ventileret. Der kommer frisk luft ind gennem vinduer og utætheder. Den brugte og opvarmede luft bør ledes ud gennem lodrette aftrækskanaler i køkken og badeværelser. Kanalerne føres op over taget. Husk at lufte ud dagligt for at bevare et godt indeklima.
- Naturlig ventilationByhuset har oprindeligt haft naturlig ventilation. Husets ydervægge er som regel tætte, da de består af murværk. Den friske luft kommer ind gennem oplukkelige vinduer og utætheder f.eks. omkring de gamle vinduer med 1 lag glas, ved samlinger mellem loft og ydervægge eller ved samlinger mellem gulve og ydervægge osv.
- Rist i køkkenskabNogle byhuse havde en rist i ydervæggen ind mod et højt skab i køkkenet, som blev holdt koldt på denne måde – et såkaldt spisekammerskab.
- Lodrette aftrækDe ældste byhuse havde ikke badeværelser og toiletter oprindeligt og dermed lodrette aftræk fra dem. Det kan de have fået senere, da der blev installeret toilet og bad. Skorstenseffekten gennem de lodrette aftræk sørger for at lede den opvarmede og beskidte luft ud. Det samme gælder for køkkenet, hvis det ikke har fået en emhætte med aftræk til det fri.
- BrændeovnByhusene havde tidligere en eller flere brændeovne eller kakkelovne til at opvarme alle opholdsrum. Hvis de stadig er der, vil skorstenene for disse virke som et naturligt aftræk. Hvis brændeovnen eller kakkelovnen er i brug, skal den bruge luft for at kunne brænde. Den luft trækkes ind gennem utætheder i huset, og det kan føles som træk.
Husk at lufte ud
- Daglig udluftningHvis byhuset ventileres naturligt, stiller det krav til beboerne om, at de husker at lufte ud. Der skal luftes ud 2-3 gange om dagen med fuld gennemtræk i 5-10 minutter i stuetagen, på 1. sal og på en evt. 2. sal. Det er vigtigt at overholde tidrummet, så huset ikke køles for meget ned. Hvis det sker, har man ingen glæde af det tunge murværks varmeakkumulering, som gratis varmer den friske luft op.