BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Nye vinduer og døre fjernede træk gennem huset og i sofakrogen

Nye vinduer og døre fjernede træk gennem huset og i sofakrogen

Egentlig skulle vi bare have nyt køkken, men vi endte med at få isoleret loftet, udskiftet vinduer og yderdør og efterisoleret ydermuren i stuen.
Hent case

Beboere

Nichlas og Liza er 42 og 39 år og har 2 børn. De faldt for deres hus i 2010, fordi det var stort, havde gode udvidelsesmuligheder og en smuk udsigten.

Familien kom fra København, hvor børnene ikke kunne gå en meter, uden at forældrene fulgte dem pga. trafikken. Så det var et stort fremskridt for familien, at børnene trygt kunne bevæge sig omkring, og børnene er faldet rigtig godt til.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi overvejede tidligt en mere gennemgribende energirenovering. Huset var mere koldt og utæt, end vi havde ventet, og der var behov for isolering af ydervæggene for at få bugt med træk og kulde.

Derudover ville vi gerne have en nyt og større køkken, fordi det eksisterende var gammelt og snævert. Det krævede imidlertid en ændring af facaden, som ikke var så nem at gå til.

Vi gik til det møde, som kommunen indkaldte til i forbindelse med kommunens ECO-life-projekt, som gennemføres med midler fra EU. Det fik projektet til at vokse og ændre sig. Energiberegningerne viste f.eks., at det også kunne betale sig at forøge loftsisoleringen.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi fik lavet en energigennemgang af huset af Energitjenesten og engagerede en arkitekt, der efter en skitsefase leverede et overslag, der med 2,3 mio. kr. lå langt over vores maks.-budget på 1,5 mio. kr. Vi fik fat i en ny arkitekt, men historien gentog sig, så selvom arkitekten kendte vores budget, endte overslaget over 2 mio. kr. 

Til sidst besluttede vi at få efterisoleret loftet og fandt selv nogle håndværkere via Energibolig.dk. Vi var så tilfredse med arbejdet, at vi også bad dem om at skifte vinduer og dør og efterisolere ydermuren i stuen.

Måske er det bedre at få en stor energirenovering brudt op i mindre dele. Det er måske nemmere at overskue både for boligejeren og håndværkerne.

Økonomien

Økonomi

Vi regnede ikke på tilbagebetalingstider. Det vigtigste var at få den ønskede komfortforbedring – et hus, der kunne opvarmes nemmere og med mindre træk og kulde – inden for de ønskede økonomiske rammer.

Det lille energirenoveringsprojekt, vi endte med, blev finansieret af opsparede midler. Budgettet for denne renovering var på 160.000 kr., og den ramme blev ikke overskredet.

Processen

Forløb

Liza stod selv for byggeledelsen og kontakten til håndværkerne, og de var til at tale med.

På nogle områder ville det have været godt med mere præcise specifikationer i kontrakten med håndværkerne – f.eks. om dørene blev leveret med eller uden håndtag og lås. Men når vi kigger tilbage på hele processen, oplevede vi ikke selve byggefasen som særligt belastende. Det var den indledende fase, hvor vi ikke vidste, om det blev til noget, der var svær.

Resultatet

Resultat

Vi endte med en mere begrænset energirenovering end oprindeligt tænkt, men er godt tilfredse med det, der er gjort. Det er blevet nemmere at varme huset op. Tidligere glødede brændeovnen, og det gjorde det svært at bruge den ende af stuen, hvor brændeovnen stod.

Vi har heller ikke mere træk gennem huset og i sofakrogen, og alt i alt er resultatet bedre end forventet. Men komforten er blevet meget bedre, og det er det vigtigste. Det var køkkenet, der startede det hele, og efter energirenoveringen har vi stadig et gammelt køkken, og vi er ikke sikre på, hvordan vi kommer videre med det projekt.

Nu er der gået et år, og vi har langt om længe fået vores køkken renoveret. Vi kan se, at vores energiforbrug er reduceret med 27 %, og de ekstra renoveringer, vi har foretaget i løbet af året, har sammenlagt øget ejendomsværdien med 50 %.

Vi glæder os stadig over husets gode komfort og indeklima og regner med, at vores hus er steget 50 % i værdi pga. renoveringen.

Økonomi

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af let ydervæg, udefra
-
Isolering af loft
-
Udskift vindue, som har 1 lag glas
-
Nye yderdøre
-
I alt
160.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mere frisk luft
Mere plads
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Få lavet nogle energiberegninger, så I kan se, hvad der vil have størst effekt.
Case om efterisolering og nye døre og vinduer, Nichlas og Liza, Høje-Taastrup

Denne case er skabt i samarbejde med:

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Isolering af let ydervæg, udefra

Typisk besparelse ved isolering af let ydervæg, udefra

10-50 kr./år pr. m2 ydervæg du isolerer udefra

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris, vægtype og isoleringsniveau

Isolering af loft

Typisk besparelse ved isolering af loft

10-50 kr./år pr. m2 loft du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Fra vinduer med 1 lag glas til energivinduer

Typisk besparelse ved udskift vindue, som har 1 lag glas

30-340 kr./år pr. m2 vindue du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og vindue

Nye yderdøre

Typisk besparelse ved nye yderdøre

60-240 kr./år pr. yderdør du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og yderdør

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning