BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Renoveringen gav et rarere, lysere og renere hus

Renoveringen gav et rarere, lysere og renere hus

En gennemgribende renovering af 1970’er-hus blev gennemført, fordi der manglede et værelse. Resultatet lever fuldt ud op til forventningerne.
Hent case

Beboere

Jakob og Helle havde i flere år ønsket en gennemgribende renovering af deres 70’er-hus. De arbejder begge professionelt med energi og miljø og ville gerne være med til at vise, at energiforbruget kan være meget mindre i vores boliger. Da barn nummer 3 skulle have eget værelse, fik deres eget hus derfor den helt store omgang.

Huset var købt i 2003, hvor det passede fint i størrelse til en familie med 2 børn. Sådan var familien dengang. Huset var perfekt for familien: Tæt på stationen, gode cykelstier og familie boende i området. Ud over at tage de gamle tapeter ned og male blev der ikke gjort meget ved huset ved indflytningen.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi skulle bruge et værelse mere. Det var det, der mest af alt satte gang i den store renovering. Men derudover ønskede vi også at leve mere grønt og energirigtigt.

Ydervæggen på den lange facade mod haven var meget tynd, og vinduerne var nedslidte og havde punkterede ruder. Vores energiforbrug var alt for højt.

Vi gennemførte 1. fase af vores projekt med brug af håndværkerfradraget. Kommunens tilbud om støtte fra ECO-Life-projektet var anledning til at få det sidste gjort.

Vi havde begge fra vores arbejde betydelig viden om energirenovering af boliger og blev også inspireret af diskussionerne i Høje-Taastrup Kommune.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi blev rådgivet af en arkitekt i 1. fase, hvor vi lagde vægt på, at projektet skulle være grundigt forberedt og have realistiske tidsplaner. Arkitekten udarbejdede udbudsmaterialet, men vi besøgte selv byggepladser og udstillinger for inspiration.

Vi stillede krav til vinduerne, valgte vedligeholdelsesfri eternit til facaden mod haven og krævede svanemærket maling. Men ellers overlod vi materialevalget til håndværkerne.

I fase 2 valgte vi at bruge en håndværker, der tidligere havde repareret et vindue efter et indbrud. Han var lidt billigere end håndværkerne fra fase 1, men viste sig desværre også i sidste ende at være mindre dygtig, bl.a. til loftsisoleringen.

Økonomien

Økonomi

I 1. fase af renoveringen var det afgørende for os, at vi kunne holde lånoptagelsen nede på ½ mio. kr. Vi konverterede vores lån i huset til variable renter og opbyggede en buffer til eventuelle budgetoverskridelser. De kom ikke, og det var så den buffer, der gjorde det muligt at gennemføre sidste del af projektet.

For os var det mest et spørgsmål om at realisere vores ønsker inden for den økonomiske ramme, vi havde besluttet. Og der var ikke nogen budgetoverskridelser af betydning.

Processen

Forløb

1. del af renoveringen forløb som forventet. Den blev gennemført fra april til juni, og i en lang periode var halvdelen af huset lukket ned, og vi måtte sove sammen i 1 værelse med indgang udefra. Det syntes især børnene var rigtig hyggeligt.

Sidste del var knap så problemfri. Håndværkerne var ikke dygtige nok til opgaven, og der blev lavet åbenlyse fejl i forbindelse med isoleringen af loftet, som vi efterfølgende måtte bruge tid og kræfter på at få rettet og bragt i orden.

Ud over at tømme huset har vi ikke selv deltaget i arbejdet, og det er vi godt tilfredse med.

Resultatet

Resultat

Huset er blevet, som jeg drømte om. Ja, faktisk bedre end forventet. Visuelt forekommer det større end før. Og det store multirum giver mulighed for at være sammen med gæster og familie, mens man laver mad. Nu kommer jeg hjem til noget, som jeg er tilfreds med.

Det er en helt anden fornemmelse at komme hjem nu. Huset udstråler meget mere ro. Det er som at bo i et helt nyt hus. Det åbne køkken og vores brede kogeø fungerer over al forventning, siger Trine.

Man oplever en særlig tilfredsstillelse, når man har lavet det hele selv, slutter Lars af.

1 år efter har vi også skiftet vores varmtvandsbeholder til én, der både kan køre med gas og el, fordi vi har overskud af strøm fra solcellerne på huset. Efter det er vores gasforbrug faldet med ca. 37 %.

Efterisolering har gjort vores hus meget mere tæt, så selvom det stormer udenfor, og vi har stearinlys tændt, så står flammen lodret op. Før stod den og blafrede. Til gengæld skal vi nu huske at lufte mere ud.

Vi regner med, at renoveringen har øget husets værdi med 750.000 kr.

Økonomi

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af let ydervæg, udefra
-
Isolering af let ydervæg, indefra
-
Isolering af gulv over uopvarmet kælder
-
Isolering af sokkel
-
Isolering af loft
-
Nye radiatorventiler
-
Solcelleanlæg
94.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
-
Nye yderdøre
-
I alt
618.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Flere rum
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Forbered projektet grundigt, og lav realistiske tidsplaner
Tjek, at håndværkerne har erfaring med det, de skal lave
Case om solceller, isolering af facade og nye vinduer og døre, Jakob og Helle, Høje Taastrup

Denne case er skabt i samarbejde med:

Greenlab Brugerinnovation

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Nye radiatorventiler

Typisk besparelse ved nye radiatorventiler

80-510 kr./år pr. radiatortermostat du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris, varmeforbrug og radiatorventiltype

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning