Datadrevet energistyring i Hvidovre Kommune
Hvidovre Kommune, Danmark
-
Kontor
-
Område
Kommunale bygninger
-
År
2018
-
Indsats
Datadrevet energistyring
Data og klimamål sikrer langsigtet, strategisk energieffektivisering i Hvidovre Kommune
Hvidovre er en af de kommuner i landet, der har arbejdet længst med datadrevet energistyring og -effektivisering. De har bl.a sparet 1,28 % på elforbruget, og 5,88 % på varmen i løbet af 2018. Det har betydet en reduktion i CO2 på 3,5 % samme år.
Læs mere
Siden 2008 har energidata fra de kommunale bygninger tikket ind i Center for Trafik og Ejendomme i Hvidovre Kommune. Det gør Hvidovre til en af de kommuner i landet, der har arbejdet længst med datadrevet energistyring og -effektivisering.
”Time for time kan vi se, hvor meget energi vi bruger, og hvor vi bruger den henne. Derfor kan vi sætte hurtigt ind, hvis forbruget i en bygning pludselig stiger voldsomt. Så er der nok noget galt, som vi skal gøre noget ved. Vi kan også overvåge f.eks. skoleområdet og sætte ind med adfærdskampagner og den slags, hvis vi kan se, at forbruget på vores skoler stiger,” siger Per Bæk Nielsen og Niels Grønbæk, energikonsulenter i Hvidovre Kommune.
Det var Danmarks Naturfredningsforenings kampagne Klimakommune, der blev startskuddet til Hvidovres investering i datadrevet energistyring. Det partnerskab kører fortsat i dag.
Som Klimakommune forpligter Hvidovre sig til at:
- nedbringe CO2-udslippet med minimum 2 % om året
- udarbejde en klimahandlingsplan
- lave en årlig opgørelse over energiforbruget og dermed CO2-udslippet for hele tiden at kunne følge med i, om det går den rigtige vej. I Hvidovre kalder de det: Det grønne regnskab.
”Fordi vi har investeret i data, energi- og CTS-systemer, kan vi fjernaflæse og styre forbrug og indeklima i de fleste af vores bygninger. Det overblik bruger vi til at søsætte kampagner for brugere eller energirenovere, dér hvor det giver de største besparelser. Det er også vores energidata, der hjælper os med at understøtte vores kolleger, der har ansvaret for driften af bygningerne,” fortæller Per og Niels.
Medarbejderne i Center for Trafik og Ejendomme, som har hovedansvaret for energistyringsindsatsen, udarbejder hvert år en samlet handlingsplan for de indsatser og projekter, de mener giver flest besparelser for pengene, og som samtidig tager hensyn til de borgere, som benytter bygningerne. På den måde skal medarbejderne ikke bruge en masse tid på at udarbejde enkeltansøgninger. Det gør indsatsen særdeles effektiv.
”I Hvidovre har vi opbakning fra politikerne, og de stoler på vores faglighed og erfaringer. Derfor skal vi ikke bruge ressourcer på at skrive enkeltansøgninger til hvert eneste projekt. I stedet kan vi nøjes med én samlet plan, som vi laver 1 gang om året. Vi kan justere på planen hen ad vejen, hvis vi finder ud af, at det er nødvendigt - uden at skulle genansøge,” fortæller Per og Niels.
Energikonsulenterne fortæller også, at kommunen afsætter økonomiske ressourcer til at:
- Drifte indsatsen med 2 energimedarbejdereDet betyder, at data bliver omsat til reelle besparelser, fordi medarbejderne hele tiden overvåger og analyserer den store mængde energidata og sørger for, at data bliver brugt til at spare på energien, dér hvor besparelserne er størst.
- Investere i energiovervågningssystemerEnergiovervågningssystemerne giver et bedre og mere præcist overblik og gør det f.eks. muligt at fjernaflæse energiforbruget i de fleste store bygninger.
- Igangsætte de mest rentable energirenoveringerDe steder, hvor det ifølge energidata giver flest besparelser for pengene, bliver der sat gang i energirenovering. Den prioritering er mulig, fordi energimedarbejderne kan sammenligne de forskellige bygningers forbrug.
- Have en klimaambassadørordning2 studentermedhjælpere sætter gang i projekter, der inddrager brugere i adfærdskampagner, så de f.eks. lærer at bruge de energirenoverede bygninger optimalt.
Gode råd
- Sæt mål for energispareindsatsenSæt mål, og lav en årlig opgørelse, så I ved, om I når jeres mål.
- Indgå forpligtende partnerskaberDet skaber momentum at indgå i partnerskab med andre kommuner eller interesseorganisationer, og det giver jer nogle at dele erfaringer og udfordringer med.
- Få styr på energiforbrugetInvestér i et godt CTS- og energistyringssystem med fjernaflæsning – og lær at bruge det. Hvis I ved, hvor meget energi I bruger, og hvor og hvornår I bruger den, så kan I sætte ind de rigtige steder og opnå store besparelser.