Energibesparelser gav råd til nye kolleger
Skanderborg Kommune, Danmark
-
Kontor
-
Område
Kommunale bygninger
-
År
2011-2019
-
Indsats
ESCO
-
Besparelse
5,4 mio. kr
Energibesparelser gav råd til nye kolleger
Skanderborg Kommune har i 2019 afsluttet et ESCO-projekt, der har resulteret årlige besparelser på 5,4 mio. kr. Projektet har givet kommunen et effektivt energistyringssystem og skabt økonomisk råderum til at ansætte nye kompetencer, der holder bygningerne i energimæssig topform.
Økonomi
Læs mere
Bjarne Rasmussen, som er bygningskonstruktør i Skanderborg Kommune, har været med i hele forløbet som projektleder.
”Vi valgte ESCO-modellen, fordi kommunen i perioden efter kommunalreformen ikke selv havde ressourcer til at gennemføre et stort energieffektiviseringsprojekt,” fortæller Bjarne Rasmussen.
Kommunen så også en række andre fordele ved at vælge ESCO:
- Et ESCO-projekt bliver som regel ikke påvirket af kommunale budgetændringer eller ændret politisk prioritering.
- Et ESCO-projekt kører effektivt med en samarbejdspartner, der har interesse i et hurtigt og godt resultat.
- Et ESCO-projekt giver lovning på konkrete energibesparelser og en garanti for at opnå dem i en garantiperiode.
Energiforbruget i de kommunale bygninger
Grafen viser energiforbrug pr. m2 i kommunale bygninger i Skanderborg Kommune. Faldet fra 2013 til 2014 er det direkte resultat af fase 2 i ESCO-projektet.
Tidsplan for ESCO-projektet i Skanderborg Kommune
En vigtig erfaring for Skanderborg Kommune er, at kommunens drifts- og servicemedarbejdere bør inddrages tidligt. Driftsorganisationen har ansvar for teknik, drift af bygninger og arbejdspladser og er nødvendig for, at energibesparelserne implementeres effektivt og fastholdes.
”Der kan nemt opstå modstand, når der kommer et ESCO-firma udefra, som skal lave store ændringer i de systemer, som driftspersonalet normalt har ansvar for. Derfor skal driftspersonalet være med fra begyndelsen og føle ejerskab. Det er afgørende,” forklarer Bjarne Rasmussen.
Nye kompetencer sikrer optimal drift
Energioptimering af kommunernes bygninger omfatter næsten altid en teknologiopskalering, så man går fra mere eller mindre manuelle arbejdsgange over til CTS-anlæg, som overvåger og styrer energiforbruget. I den proces kan driftspersonalets viden og kompetencer komme under pres. Det skal kommunen tage højde for, da man ellers risikerer, at energibesparelserne i bygningerne langsomt forsvinder igen.
De fleste ESCO-projekter omfatter en opkvalificering af driftspersonalet, men i Skanderborg gik man skridtet videre og ansatte to maskinmestre med ansvar for den tekniske drift af bygningerne.
”Vi har investeret i nye kompetencer, som bliver betalt af de løbende energibesparelser. De to maskinmestre er med til overvåge og styre energistyringssystemerne, holde driften af bygningerne energimæssigt up to date og støtte driftspersonalet i deres arbejde,” fortæller Bjarne Rasmussen.
I garantiperioden skal man følge energiforbruget tæt og sikre, at det ligger inde for de aftalte grænser. Det kræver, at alt energiforbrug registreres korrekt, og at ændringer i brugen af bygningerne bliver nøje beskrevet.
Det er en stor opgave, og for at mindske det administrative arbejde i garantiperioden, valgte Skanderborg Kommune en utraditionel løsning. Kun 50 ud af de 100 bygninger i projektet skulle være inkluderet i garantien.
”De 50 bygninger, som blev taget ud af garantien, havde alle fået foretaget mindre energioptimeringer og ofte med løsninger, hvor det var enkelt at udregne de præcise besparelser ved f.eks. udskiftning af pumper. For os var det en god beslutning, men det kræver et tillidsfuldt samarbejde med ESCO-leverandøren. Du skal stole på, at der er valgt løsninger, som giver de lovede besparelser,” fortæller Bjarne Rasmussen.
- Kemp & Lauritzen (tidl. Glenco) står bag ESCO-aftalen, som blev indgået i 2011 og afsluttet i 2019.
- Garantiperioden var på 5 år.
- Der er investeret 44 mio. kr. i projektet.
- Projektet har givet en årlig besparelse på 5,4 mio. kr.
- Projektet har omfattet 100 bygninger i kommunen eller ca. 300.000 m2.
- Kommunen finansierede projektet gennem lån i KommuneKredit. En evt. besparelse udover den aftale garanti (overpræstation) blev afregnet 50/50 mellem Kemp & Lauritzen og kommunen.
Gode råd
- Vælg ESCOVælg ESCO, hvis I vil have gennemført et stort energioptimeringsprojektet hurtigt og effektivt.
- Vær med på baselineberegningerVær med ind over beregningerne af baselineniveauer. Det kan være kompliceret, og hvis man graver i udregningerne, vil man næsten altid finde ting, der skal ændres. Overvej derfor også, hvor mange ressourcer kommunen skal bruge på dette arbejde.
- Husk at sikre kontinuitetTal fra begyndelsen med ESCO-leverandøren om, hvordan I sikrer kontinuitet i projektet. Et ESCO-projekt kører over mange år, og der vil næsten altid ske udskiftning af centrale personer i ESCO-firmaet undervejs. Det kan give tab af viden omkring aftaler, forudsætninger og beregninger, hvis ikke I har sikret jer mod det.