Samarbejde med byens bygningsejere
Københavns Kommune, Danmark
-
Virksomhedsindsats
-
Aktivitet
Samarbejde med bygningsejere i kommunen
-
År
2016 og frem
-
Indsats
Reduktion af el og varmeforbrug i bygninger
Energispringere sparer energi ved at sparre med hinanden
Københavns Kommune samarbejder i partnerskabet "Energispring" med flere af byens store bygningsejere om at reducere el- og varmeforbruget ved at sætte fokus på energirigtig drift og energioptimering.
Læs mere
Siden 2016 har Københavns Kommune samarbejdet med flere af byens store bygningsejere om at reducere el- og varmeforbruget ved at sætte fokus på energirigtig drift og energioptimering. Partnerskabet med navnet Energispring, tæller i dag 43 partnere fra bl.a. pensionskasser, hoteller, ejendomsadministratorer og interesseorganisationer, der i alt har tilmeldt 163 bygninger med en samlet bygningsmasse på 1.350.000 m2. Det svarer til 3 % af den samlede bygningsmasse i København.
Energispring er en direkte udløber af Københavns Kommunes mål om at blive verdens første CO2-neutrale by i 2025. For at indfri det mål, skal energiforbruget i bygningsmassen reduceres med 20 % i forhold til forbruget i 2010.
”Når vi ser på partnernes varmeforbrug, før de kom med i partnerskabet, er målet, at de i gennemsnit sparer ca. 3 % af deres forbrug hvert eneste år ved at være med i Energispring. Uden besparelser i denne størrelsesorden i bygningsmassen i København vil det på sigt blive væsentligt dyrere for København at omstille til en grøn og CO2-neutral energiproduktion,” siger Annette Egetoft, projektleder i Energispring.
Partnerne i Energispring arbejder også med at reducere elforbruget, men der er endnu ingen data for de samlede besparelser. Et beregningssystem er under udvikling og forventes at blive testet i 2020. Målet i Københavns Klimaplan er også her en reduktion på 10 % i erhvervsejendomme og 20 % i husholdninger inden 2025.
Det eneste, det kræver at blive medlem af netværket, er et ønske om at spare på energien. Alle partnere sætter i fællesskab mål for indsatsen. Målene er frivillige og bliver besluttet hvert år på årsmødet i Energispring. Hver tredje måned bliver parterne orienteret om udviklingen i deres eget forbrug, hvilket giver mulighed for at holde øje med, at forbruget ikke stiger. Samtidig får de en oversigt over, hvordan det er gået med de andre partneres forbrug. Deling af data og viden er omdrejningspunktet for partnernes samarbejde. Ca. hver anden måned bliver der afholdt temamøder om emner, som kan bidrage, til at partnerne kan reducere energiforbruget.
”Formålet med Energispring er selvfølgelig at spare på energien. Men det er ikke den eneste værdi, vi skaber. Ved at bringe partnerne sammen får de større tillid til hinanden, og de finder hurtigt ud af, at de kan mere sammen end hver for sig. Data-benchmarking bliver brugt til at gøre hinanden bedre, klogere og smartere,” fortæller Annette Egetoft.
Det kan adm. direktør for KLP Ejendomme Søren Risager-Hansen nikke til. KLP Ejendomme har været med i Energispring fra begyndelsen.
”Der ligger i Energispring samarbejdet en fantastisk viden, fordi der er mange dygtige aktører med, som alle arbejder med det samme, som vi gør. Det er et rigtig frugtbart fællesskab, hvor vi kan sparre og udveksle ideer og løsninger,” siger Søren Riisager-Hansen.
I Energispring arbejder partnerne ud fra 3 energispareprincipper:
- Styr på dataUden timeaflæste, valide data er det svært at få overblik over forbruget og vide, hvor man skal sætte ind.
- Fokus på energirigtig driftHofor, som leverer data over varmeforbruget til Energispring, konkluderer, at man kan spare ca. 10 % alene ved at optimere driften af fjernvarmecentralerne. Bl.a. ved at benytte elektronisk energistyring og f.eks. reagere hurtigt på alarmer ved uregelmæssigheder.
- EnergirenoveringDer er et stort energisparepotentiale og mulighed for at forbedre indeklimaet i gamle bygninger ved at tætne klimaskærmen - f.eks. ved at skifte tag, efterisolere eller montere nye vinduer.
Den succesfulde drift af Energispringerne kan sammenfattes under 4 overskrifter:
- Benchmarking og deling af energiforbrugsdataDet er afgørende med valide og stabile forbrugsdata, der deles på tværs af partnerne. På den måde kan partnerne identificere, hvad der virker i driften og skabe et stærkere ledelsesfokus på performance i driften.
- Deling af videnPartnerne mødes ansigt til ansigt flere gange om året til f.eks. workshops, dialogmøder osv., som kommunen faciliterer. Det giver partnerne lejlighed til at dele viden og erfaring om, hvad der virker. Arrangementerne tager udgangspunkt i emner, partnerne gerne vil vide mere om eller har brug i deres fremtidige indsats.
- Koordinering og kontaktKommunens rolle er som projektleder og koordinator for at skabe mest værdi. Det sikrer, at partnerne opbygger relationer og lærer hinandens virksomheder at kende. Kommunen kan også stå for at søge eksterne midler til aktiviteter i partnerskabet.
- Kommunikation og brandingKommunen bidrager til at kommunikere om partnerskabet - såvel internt som udadtil. Fokus er at brande partnerne, så de kan positionere sig som medlemmer af partnerskabet og får øget synlighed.
Gode råd
- Politisk forankringPræsenter partnerskab og mål for det politiske niveau i kommunen. Tal ind i eventuelle klima- eller energimål, som kommunen måtte have eller ønsker at sætte. Det skaber politisk forankring og sikrer, at indsatsen bliver langsigtet og strategisk samt får tilført de nødvendige økonomiske midler.
- Projektledelse og planlægningGå tidligt i gang med en dialog med potentielle partnere. Start med de partnere, som I forventer vil være mest positive over et partnerskab. Beskriv jeres rolle som kommune og definer, hvilken værdi partnerne får ved at være med.
- Ressourcer og samarbejdeTag kontakt til de relevante kollegaer internt i kommunen og til det/de lokale forsyningsselskab/forsyningsselskaber. De kan hjælpe med at formulere den værdi, I bidrager med og til at forankre projektet på tværs af f.eks. Teknik- og Miljøforvaltningen og Ejendomsafdelingen.