BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Farumhus bager, når strømmen er billigst

Farumhus bager, når strømmen er billigst

Farumhus bager, når strømmen er billigst

Farumhus bager, når strømmen er billigst

Farumhus bager, når strømmen er billigst

Farumhus Bageri & Konditori er lykkedes med at halvere udgifterne til deres strømforbrug. Den største besparelse kom ved at flytte produktionen til tidspunkter, hvor strømmen er billigst.

Inddrager ansatte

Farumhus er en bager- og konditorkæde med 19 butikker. Som bageri har de et stort energiforbrug, og mærker derfor tydeligt de stigende el- og varmepriser.

Da direktør Maj-Britt Damgaard i oktober 2022 modtog den seneste elregning, stod krisens alvor tydeligt frem – regningen var tredoblet. Hun samlede derfor samtlige medarbejdere til et møde, hvor hun præsenterede de seneste nøgletal. Udviklingen truede forretningens eksistensgrundlag og med så store konsekvenser var det vigtigt, at medarbejderne blev inddraget for at finde løsninger.

”Da vi konstaterede, hvor hårdt energikrisen ramte os, var det vigtigt, at vi fik vores medarbejdere med, for det kan være meget fint, at vi som ledere sidder og beslutter, at nu skal vi gøre en hel masse. Men det er jo dem i bageriet, som skal udleve adfærden.”

Citat

Med stort gåpåmod har medarbejderne ændret både adfærd og arbejdstider. Den mest markante ændring har været, at medarbejderne ikke nødvendigvis kender deres arbejdstid på forhånd, da produktionen bliver rykket, afhængigt af energipriserne. Konkret betyder det, at en vagt f.eks. kan rykkes fra kl. 19 til kl. 21, hvilket forudsætter stor fleksibilitet blandt medarbejderne.

Mod til at finde nye veje

Det kan være svært for ledelse såvel som medarbejdere at omstille sig, når omstændigheder og forudsætninger forandres. Ifølge Maj-Britt, er det dog helt afgørende, at alle parter har mod på at finde nye muligheder for at spare på energien.

”Min anbefaling til andre virksomheder er at vende alting på hovedet og få et grundigt overblik over, hvordan virksomheden er, hvor energitrykket ligger, og så sørg altid for at involvere alle medarbejderne.”

Citat

Ud over de ændrede produktionstider er produktionen også blevet centraliseret, så deres bageri i Herlev nu producerer brød og kager til samtlige af de 19 Farumhus-butikker. Desuden er temperaturen i kølere og frysere blevet justeret efter Fødevarestyrelsens anbefalinger, og vasketøjet bliver hængt til tørre i stedet for at blive tørretumblet.

Samlet set hjælper energibesparelserne og sammenholdet Farumhus med at komme gennem en udfordrende periode, så virksomheden fortsat står stærkt på den anden side af vinteren.

"Vi var nødt til at gøre noget"

"Vi var nødt til at gøre noget"

Du skal acceptere marketing cookies for at se dette indhold. Klik her for at ændre cookieindstillinge.

Direktør Maj-Britt Damgaard fortæller, hvordan Farumhus gik fra en tredoblet til en halveret elregning.

Fakta

Fakta

Sådan sparer Farumhus Bageri & Konditori på energien:
  • Produktionen er omlagt, så der produceres, når strømmen er billigst.
  • Medarbejderne er blevet inddraget tidligt i omstillingsprocessen og bidrager med idéer og ved at ændre deres daglige adfærd.
  • Produktionen er centraliseret, så ét bageri producerer til samtlige 19 butikker - på den måde bruges færre ovne og mindre energi.
  • Temperaturen i kølere og frysere gennemgås og justeres efter Fødevarestyrelsens anbefalinger.
  • Arbejdstøjet bliver hængt på tørrestativ frem for at blive tørretumblet efter vask.

Farumhus bager, når strømmen er billigst