BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Spar-butik sparer selv på energien

Spar-butik sparer selv på energien

Spar-butik sparer selv på energien

Spar-butik sparer selv på energien

Spar-butik sparer selv på energien

Købmandsforretningen Spar i Borbjerg sparer på energien – uden at gå på kompromis med kundeoplevelsen.

En god kundeoplevelse

Hos Spar Borbjerg i Nordvestjylland driver indehaveren, Bjørn Ryttersgaard, den lokale købmandsforretning, som hans tipoldemor etablerede i 1861. Siden er der sket meget, og da Bjørn overtog forretningen i 2004, begyndte han at modernisere den gamle forretning med et stort fokus på at effektivisere energiforbruget i butikken. Blandt de vigtigste investeringer har været et nyt og mere energieffektivt airconditionanlæg og udskiftning af samtlige lysstofrør til LED-belysning.

Bjørn er optaget af, at energibesparelser skal gavne forretningen uden at svække arbejdsglæden eller kundeoplevelsen.

”Det må ikke gå ud over kunderne, og det må ikke gå ud over medarbejderne. Det skal fortsat være en god oplevelse at besøge min butik. Energieffektivisering er godt for butiksøkonomien, og sender et godt signal til kunderne, som ser, at vi tager samfundsansvar.”

Citat

For Bjørn er energibesparelser en investering i fremtiden, og han har derfor haft besøg af en energirådgiver, der har hjulpet ham med yderligere besparelser – bl.a. har Bjørn kunnet skrotte nogle ekstra køleskabe og frysemontrer. Derudover har han fået installeret central overvågning af strømforbruget. På den måde kan både han og de øvrige medarbejdere se, hvor butikken bruger mest energi og lave løbende tilpasninger.

Butikker skal inspirere hinanden

I Borbjerg er medarbejderne også blevet opmærksomme på strømforbruget, og har engageret sig i besparelserne. Det har f.eks. medført, at fryserne nu bliver dækket til, og kun en tredjedel af butikkens lys bliver tændt, når butikken åbnes og lukkes. Det har skåret 20 % af strømforbruget, siden energiinitiativerne blev sat i værk. Bjørn mener, at det er en fortælling, som er vigtig at dele i hele branchen, så flere kan blive inspireret til, hvordan de kan sænke energiforbruget:

”Det er vigtigt at dele og finde inspiration på tværs af branchen. Når vi deler den gode historie om tiltag, som hjælper på energiforbruget, motiverer vi hinanden. Det er lettere at finde veje til besparelser, når man ser, hvordan kollegaerne gør det.”

Citat

Bjørn arbejder fortsat med at finde yderligere energibesparelser i butikken. For ham er den grønne omstilling i fokus uanset energipriser. Derfor er han nu ved at undersøge muligheden for at installere solceller på taget.

 

Fakta

Fakta

Sådan sparer Spar Borbjerg på energien:
  • En energirådgiver har gennemgået butikken og leveret anbefalinger til energibesparelser.
  • Samtlige lysstofrør er udskiftet til LED-belysning.
  • Optimering af aircondition til køling i frugt og grønt-området.
  • Overflødige kølere og frysere er fjernet.
  • Medarbejdere guides til, hvordan de bedst sparer på energien i deres daglige opgaver.

 

Spar-butik sparer selv på energien