BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

2 helt nye facader betød mindre vedligeholdelse og lavere elregning

2 helt nye facader betød mindre vedligeholdelse og lavere elregning

Rækkehuset fik nye facader med 250 mm isolering mod have og gade. Vinduer og døre blev udskiftet til lavenergi, og huset fik luft til luft-varmepumpe

Beboere

Benthe er pensioneret sygeplejerske i begyndelsen af 60’erne og har boet i huset med mand og børn, siden det blev købt i 1977. De har været glade for at bo nær ved station og natur. I dag bor Benthe alene i rækkehuset. Børnene er voksne og flyttet hjemmefra, og hendes mand døde for et par år siden. De fik ikke gjort noget ved huset i alle de mange år. Det var næsten nyt, da de købte det, og senere optog arbejde, familieliv, rejser og andre interesser al deres tid.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Jeg blev inspireret til at renovere huset af nogle gode venner, som bor i nærheden. De fortalte også om kommunens ECO-Life-projekt og muligheden for at få støtte til større energiforbedringer. Jeg blev interesseret og gik med til et møde. Jeg har elvarme og ville gerne have en lavere elregning. Det kan mærkes på elregningen, at jeg er mere hjemme nu. Mit rækkehus havde også træfacader mod haven og mod gaden, som mange andre huse i bebyggelsen. Træet krævede jævnlig behandling, og det ville jeg gerne slippe for, fordi kræfterne ikke længere er de samme. Derudover havde vinduerne mange år bag sig og var godt nedslidte. Men det sidste var nu ikke afgørende for min beslutning.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Huset blev gennemgået af en energikonsulent, som konkluderede, at det bedst kunne betale sig at fjerne den dårligt isolerende mur ud mod haven og opbygge en helt ny og velisoleret facade med nye vinduer og ny havedør. Derudover ville det betyde meget for elregningen, hvis nogle af mine gamle el-paneler blev erstattet af en luft til luft varmepumpe.

Jeg havde ikke brug for yderligere rådgivning. Jeg er vant til at organisere og få ting til at ske, og jeg kunne godt overskue at gennemføre projektet. Senere besluttede jeg at gøre det samme ved facaden ud mod vejen.

Økonomien

Økonomi

Jeg havde nogle penge stående i banken, som jeg ikke umiddelbart skulle bruge. I dag får man jo stort set ingen rente på sådan en konto. Derfor kunne det bedre betale sig for mig at investere i en lavere elregning, som jeg kan få glæde af i mange år fremover. Jeg fik tilskud fra ECO-Life-projektet i Høje-Taastrup Kommune.

De tilbud, som håndværkeren kom med, holdt. Der var ikke meromkostninger af betydning.

Jeg er meget tilfreds med økonomien i projektet, da jeg sparer mere strøm end ventet. Men jeg ved ikke, om jeg havde turdet gennemføre projektet, hvis jeg skulle have lånt pengene.

Processen

Forløb

Jeg valgte en håndværker, som jeg havde fået anbefalet. Han har lavet et flot arbejde, været let at tale med og meget fair gennem hele forløbet. Der gik 6 uger, fra håndværkerne begyndte at rive en facade ned, og indtil den nye var bygget op med isolering og nye vinduer og havedør. Men håndværkeren satte måtter og tagpap op, som lukkede hullerne til, når han forlod huset.

Byggeperioden var præget af byggerod og snavs. Men jeg vidste, at det ville være sådan, og det var ikke værre, end at jeg sagtens kunne bo i huset. Det var en stor hjælp for mig, at min søn kom forbi og hjalp mig med det, jeg ikke selv kunne klare. Men det var svært at have et socialt liv med gæster. De frøs.

Resultatet

Resultat

Jeg er meget tilfreds med resultatet. Huset er blevet lunt, og elforbruget er faldet mere end forventet. Det er rart, at vinduet i køkkenet kan åbnes. Det kunne det gamle ikke. Jeg har ikke varme på i værelserne. Tidligere var der meget koldt i den del af huset. Nu er der mere lunt.

Det glæder mig, at jeg ikke mere skal male træfacader, og jeg er overrasket over, hvor pænt huset er blevet, både ude og inde. Det flotte udseende var en yderligere grund til også at få skiftet facade, vinduer og dør ud mod gaden.

Men det allerbedste er, at terrassen skulle omlægges pga. energirenoveringen. Min søn har skabt et nyt haverum, og jeg har aldrig før siddet så meget på terrassen.

Siden renoveringen blev foretaget, er energiforbruget blevet mere end halveret. Jeg har ikke oplevet nogen problemer som følge af renoveringen og er meget glad for de tiltag, jeg har fået lavet.

Økonomi

Energiforbrug før
20.000kr./år
Energiforbrug efter
9.500kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
10.500kr./år / 53%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af let ydervæg, udefra
-
Luft til luft-varmepumpe
-
Udskift vindue, som har 1 lag glas
-
Nye yderdøre
-
I alt
212.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre indeklima
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse

Gode råd over hækken

Bare se at gå i gang. Det er ikke så svært
Man skal nok ikke invitere overnattende gæster, før det hele er på plads igen

Denne case er skabt i samarbejde med:

Green Lab Brugerinnovation

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Isolering af let ydervæg, udefra

Typisk besparelse ved isolering af let ydervæg, udefra

10-50 kr./år pr. m2 ydervæg du isolerer udefra

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris, vægtype og isoleringsniveau

Luft til luft-varmepumpe

Typisk besparelse ved luft til luft-varmepumpe

Fra vinduer med 1 lag glas til energivinduer

Typisk besparelse ved udskift vindue, som har 1 lag glas

30-340 kr./år pr. m2 vindue du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og vindue

Nye yderdøre

Typisk besparelse ved nye yderdøre

60-240 kr./år pr. yderdør du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og yderdør

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning