BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Oliefyret blev udskiftet med varmepumpe og solceller

Oliefyret blev udskiftet med varmepumpe og solceller

Energirenoveringen af 70’er huset fra Thisted blev udført for at spare penge og blive mere selvforsynende med energi.

Beboere

Huset ligger på en blind vej i Thisted med udsigt over Limfjorden. Børnene er flyttet hjemmefra, og de 200 m2 er nu hjem for Bent på 62 og hans hustru på 59 år. De har boet i huset i 7 år, men er begge fra området i Vestjylland. Huset er fra 1975 med en tilbygning fra 1996, og det er i god stand både ude og inde. 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vores hus fejlede egentligt ikke noget energimæssigt, men oliefyret var efterhånden blevet gammelt, og jeg syntes, vi brugte for mange penge på det, siger Bent. Fyret og den tilhørende olietank skulle skiftes, og det var naturligt at overveje mulighederne for andre varmeformer.

Vi kunne være gået over til naturgas, da rørene allerede ligger i vores gade, men jeg syntes, at naturgaspriserne var lidt usikre. Rådgivning fra en energikonsulent gjorde udslaget og var årsagen til, at vi valgte en luft til vand-varmepumpe.

Vores mål med energirenoveringen var at spare penge på varmeregningen, men jeg er glad for, vi valgte en løsning, som også er mere skånsom for miljøet. 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi fik rådgivning fra en uafhængig energikonsulent, og det har været utroligt godt, fortæller Bent. Han gennemgik huset, målte op og lavede beregninger af, hvordan vi kunne opvarme huset med en varmepumpe. Efter råd fra konsulenten blev loftet også efterisoleret, og vi valgte efterfølgende at montere solceller for at producere strøm til varmepumpen.

Økonomien

Økonomi

Vi finansierede projektet via opsparede midler og friværdi, fortæller Bent. Vi kunne også have lånt pengene i banken. De så projektet som en god investering og ville gerne have givet os et energilån. Der var ingen økonomiske overraskelser i projektet, da jeg havde undersøgt priser og økonomi grundigt, før vi gik i gang.

Vi betragter energirenoveringen som en investering i huset, og vi har da også hørt fra en ejendomsmægler, at vores hus er steget i værdi pga. forbedringerne. Ifølge mine beregninger er investeringen tjent hjem på 8-9 år. 

Processen

Forløb

På baggrund af anbefalingerne fra energikonsulenten indhentede jeg tilbud fra 3 vvs-firmaer på at installere varmepumpen. Det var helt tydeligt, at ikke alle firmaer var lige gode til at beregne størrelsen på den nødvendige pumpe, og energikonsulentens anbefalinger og beregninger var derfor utroligt gode at have som kontrol.

Jeg valgte det firma, hvis anbefalinger passede bedst med energikonsulentens. Selve monteringen af varmepumpen og indblæsning af papiruld på loftet tog kun 4-5 dage, og hele forløbet var uden besvær eller problemer af nogen slags. 

Resultatet

Resultat

Vi er utroligt glade for resultatet. Det hele er stort set vedligeholdelsesfrit, og vores varmeøkonomi er blevet meget bedre. Det er også en rar tanke, at vores forbedringer er skånsomme mod miljøet, og at vi er blevet mere selvforsynende med energi. Huset er i øvrigt i god stand, og vi har ikke andre planer om energiprojekter lige foreløbigt. 

Økonomi

Energiforbrug før
39.300kr./år
Energiforbrug efter
23.100kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
16.200kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til luft til vand-varmepumpe
100.000kr.
Isolering af loft
26.000kr.
Solcelleanlæg
-
I alt
266.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mindre vedligeholdelse

Gode råd over hækken

Få analyseret, hvor du bruger dine penge mest optimalt
Få en energirådgiver til at se på huset, før du går i gang
Case, Efterisolering af loft, varmepumpe og solceller, Bent fra Thisted

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Isolering af loft

Typisk besparelse ved isolering af loft

10-50 kr./år pr. m2 loft du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning