BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Solceller skærer 20 % af elregningen i elopvarmet hus

Solceller skærer 20 % af elregningen i elopvarmet hus

Det skulle kunne svare sig, da Stefan satte solceller på taget af den arkitekttegnede villa i Frederikssund. Den beslutning har han ikke fortrudt.

Beboere

Villaen ligger direkte til Roskilde Fjord. Solen smiler tilbage fra vandet derude. Det er godt for effekten af solcelleanlægget på taget af Stefan og Annettes hus. De har ejet den lange røde murstensvilla siden 1983. Dengang var de en familie på 4. I dag er de pensionerede og døtrene flyttet hjemmefra for længst.

Familiens historik og de løbende energiforbedringer af den 200 m2 store elopvarmede bolig kan aflæses næsten direkte i de data for elforbruget, som Stefan omhyggeligt har registreret siden 1985.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Lige siden vi købte huset i 1983 har vi arbejdet med at energioptimere det, og vi har data for energiforbruget helt tilbage fra 1985. Dengang var huset opvarmet med eltråde i loftet. I mellemtiden har vi bl.a. efterisoleret, skiftet glas i alle de store vinduespartier og installeret varmepumper. Det var oplagt at se på egen produktion af strøm som det næste. Også fordi det er lettere at justere på udgifterne end på indtægterne, når man først er pensioneret.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Efter kontakt til diverse tyske firmaer og tilbud på solcelleanlæg, som vi afviste, fordi det var for dyrt, fik vi den tilstrækkelige rådgivning fra Risø DTU og en nystartet dansk producent og leverandør af solcelleanlæg. Vi slog til på et tilbud om at få et anlæg på 6 kWp. Beslutning gik fint i tråd med vores ønske om at gøre os energimæssigt uafhængig.

Økonomien

Økonomi

Med solcelleanlægget sparer vi næsten 9.000 kr. årligt. Allerede klokken 6 om morgenen producerer anlægget strøm, og det tiltager, når solen når op over tagryggen og skinner hen over vestfladen på vores tag. Solcelleanlægget har virkelig leveret varen. Selvom de vender mod vest, og hældningen følger tagets klassiske 25 % i stedet for de mest optimale 45 %, har solcellerne givet os ca. 5.000 kWh om året i de 2 år, siden de blev sat op.Jeg tror, at den udnytter solen så godt, fordi inverteren er af god kvalitet og går i gang på meget lidt indstråling.

Processen

Forløb

Jeg begyndte at undersøge solcellers økonomi og teknik allerede 1 år inden, jeg valgte anlæg og bad kommunen om tilladelse til at sætte anlægget op. Jeg inviterede den tekniske forvaltning til at spørge om alt, hvad de havde lyst til, så de kunne drage nytte af min viden og lette adgangen for andre ansøgere. Siden har mange af vores naboer også fået solceller.

Vi holdt en nabohøring undervejs, men der var ingen protester. Tværtimod har de nærmeste naber sagt, at de bare synes, at anlægget ligner et stort ovenlysvindue

Resultatet

Resultat

Solcelleanlægget har virkelig leveret varen. Selvom de vender mod vest, og hældningen følger tagets klassiske 25 % i stedet for de mest optimale 45 %, har solcellerne givet os ca. 5.000 kWh om året i de 2 år, siden de blev sat op.

Økonomi

Energiforbrug før
44.000kr./år
Energiforbrug efter
35.300kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
8.800kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Solcelleanlæg
-
I alt
145.000kr.

Gode råd over hækken

Installer ikke et større anlæg, end du har brug for
Køb et anlæg af en god kvalitet
Inverterens virkningsgrad er afgørende for anlæggets effekt
Brug en leverandør og installatør, der ved, hvad han laver

Forbedringer og typiske besparelser

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning