Fundament og kælder
Fundament og kælder
50'er-villaens fundament og kælder
50'er-villaens fundament og kælder
Etageadskillelsen mellem kælder og stueetage er en trækonstruktion bestående af et lag bjælker med indskudsler eller et tyndt lag isolering imellem. Indskudslerlaget er 50-80 mm tykt, og isoleringslaget er typisk 20-30 mm tykt. I badeværelset kan etageadskillelsen bestå af en jernbetonplade. Sjældent består hele etageadskillelsen af betondæk.
I begyndelsen af perioden bestod gulvene stadig typisk af brædder i fyrretræ, men senere blev det almindeligt med parketgulve i f.eks. bøg.
1950’er-villaen i 1½ plan har typisk kælder under hele huset. Kælderen er som regel højtliggende, dvs. med kældervinduer lige over jordoverfladen udenfor. Der findes dog også kældre, hvor vinduerne befinder sig i lyskasser under terræn, f.eks. hvis der er fald på jordoverfalden fra den ene til den anden side af huset. Så befinder vinduerne sig måske i lyskasser, hvor terrænet er højt, og er fri over jorden, hvor terrænet er lavt. Der er som regel 2,10 meter til loftet i kælderen, og gulvet ligger lidt under 1½ meter under jordoverfladen.
Indretning
Kælderen er oprindeligt indrettet med vaskerum, fyrrum og oplagsrum for brændsel adskilt fra fyrrummet pga. brandfare. Kælderen indeholdt som regel også et viktualierum til kølig opbevaring af fødevarer. Hvis der var mere plads i kælderen, var der også et disponibelt rum til opbevaring og f.eks. et værksted. Hvis der er stort spring i terrænets overflade, kunne kælderen også rumme en garage.
Kældervæggene
Kældervæggene var fuldmurede til lige under terræn i en tykkelse på ca. 30 cm. Under terræn bestod de af beton. Skiftet mellem beton og murværk kunne også ske lige under kældervinduerne.
Fugtighed
Kældervægge og -gulve er som regel fugtige, fordi de er i direkte kontakt med jorden. Under kældervæggene er der ikke altid et fundament. Det betyder, at fundamentet ikke går ret meget længere ned end til undersiden af kældergulvet. Der er dog oftere fundament under kældervæggene end i tidligere tiders hustyper, f.eks. bungalowen.
Varmekilden i kælderen
De fleste 1950’er-villaer i 1½ plan bliver nu om dage opvarmet med fjernvarme eller naturgas og ikke længere med en kedel, der afbrænder olie, der afgiver spildvarme til kælderen. Den naturlige varmekilde er derfor forsvundet fra kælderen, og du bør erstatte den med en radiator i hvert rum. Ellers vil kælderen blive mere fugtig.