BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Tag beboerne med på studietur

Tag beboerne med på studietur

En totalrenovering med stort beboerengagement og fokus på æstetik har forvandlet en nedslidt ejendom til attraktive boliger.

Beboere

I den nord-østlige del af Esbjerg ligger Gjesingparken. 284 lejligheder fordelt på 15 boligblokke, som tidligere havde et lidt dårligt rygte med en del lejligheder, der var vanskelige at leje ud.

Boligblokkene blev i 2010 fuldstændige renoveret, og det har skabt store forandringer med et langt mindre energiforbrug, bedre indeklima og meget flottere bygninger. Derudover har renoveringen ført boligsociale forandringer med sig. Gjesingparken er nu et attraktivt sted at bo, og beboersammensætningen er langt mere blandet end tidligere med flere unge og familier med børn. 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Der var forskellige meninger og drømme om, hvad en renovering skulle gøre ved ejendommene. I DAB ville vi først og fremmest lave en renovering, der løste nogle omfattende problemer med fugt, skimmelsvamp og dårligt indeklima i lejlighederne. Vores opgave er at tænke frem i tiden. Om 10 år skal det også se pænt ud, og der skal være mindst mulig vedligeholdelse de næste 30-40 år, siger Torben Andersen, projektleder og arkitekt i DAB. Beboerne så ikke helt de samme udfordringer med bygningernes stand, og hos mange stod nye køkkener og badeværelser højere på ønskelisten.

I sidste ende er økonomien det vanskeligste ved at få truffet en beslutning om et renoveringsprojekt. Det er beboernes penge, så vi skal altid optræde meget sobert og præsentere et projekt, der giver mening for folk, og som har en økonomi, der kan hænge samme. 

Projektets rådgivere

Rådgivning

DAB har hovedkontor i København, og vi havde de rådgivere med, som vi plejer at benytte. Det vakte dog lidt lokal modstand i Esbjerg, så vi besluttede at lave en lille arkitektkonkurrence med fokus på æstetik og materialer. Der kom en række arkitektvirksomheder og præsenterede deres løsninger for bestyrelsen. I sidste ende var det dog DAB’s rådgivere, der fremviste det bedste forslag og blev valgt.

Hovedentreprisen kom i EU-udbud, og her vandt en lokal Esbjerg-virksomhed opgaven.

Økonomien

Økonomi

Projektet er støttet økonomisk af Landsbyggefonden, men processen var ikke helt gnidningsfri. Oprindeligt var der et stort beboerønske om renovering af køkken og bad, men efter en grundig gennemgang af bygningerne fandt vi så mange fejl og mangler, at der ikke var råd til køkken og bad i første omgang. Hele byggesagen voksede fra en lille sag til en stor renovering, og da vores første plan til Landsbyggefonden blev afvist, havde vi pludselig brugt uforholdsmæssigt lang tid og mange penge på hele forarbejdet. Vi fik dog lavet en ny renoveringsplan, som blev godkendt, men brugte nok 3-4 år på at løbe opgave i gang, siger Torben Andersen.

På trods at støtten fra Landsbyggefonden ville huslejen efter renoveringen blive for høj i forhold til beboersammensætning. Esbjerg kommune har derfor tilført penge til projektet, og DAB har optaget lån. 

Processen

Forløb

Det har været et godt forløb. Jeg vil især fremhæve samarbejdet med den beboervalgte bestyrelse (byggeudvalget), siger Torben Andersen. Jeg havde en drøm om at lave nogle meget flottere og lysere ejendomme, men beboerne havde egentligt vænnet sig til, at bygningerne så ud, som de gjorde. Derfor tog vi på en mini-’studietur’ ned til en teglproducent og så, hvordan tegl kan bruges, og hvor stor forskel der er på tegl. Her forstod de virkelig, at det kan være en god idé at bruge penge på æstetik.

Stor beboerinddragelse er en nødvendighed i denne type projekter, og jeg tager ofte lægfolk med på ture til andre byggerier eller producenter for, at vi kan få en fælles forståelse af funktioner og detaljer. Det er en win-win-situation, som giver beboerne langt større ejerskab til projektet. 

Resultatet

Resultat

Generelt har det været en god byggesag, hvor tingene er lykkedes. Vi har lavet noget, som er nyt og flot, og som beboerne er glade for. De grønne områder omkring ejendommene er også blevet renoveret og står i dag langt flottere og mere brugbare end tidligere.

Projektets kvaliteter er også blevet bemærket i Esbjerg Kommune, som har uddelt en renoveringspris til Gjesingparken.

Økonomi

Energiforbrug før
1.904.500kr./år
Energiforbrug efter
1.557.600kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
347.000kr./år / 18%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af let ydervæg, udefra
-
Isolering af loft
-
Udskift vindue, som har 1 lag glas
-
I alt
150.000.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mere frisk luft
Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Tænk i helheder og ikke enkeltheder. Bliv ikke skræmt af store tal.
Brug den tid, der skal bruges.

Forbedringer og typiske besparelser

Sådan kommer I selv i gang

Sådan kommer I selv i gang

Hvis I overvejer at renovere, anbefaler vi, at I starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i jeres projekt.

Læs mere om rådgivning