BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Nye, energirigtige vinduer har mindsket træk og varmetab

Nye, energirigtige vinduer har mindsket træk og varmetab

Økonomien kom i anden række, da Lisbeth og Jørgen besluttede at skifte de gamle vinduer. Det vigtigste var at få det bedst mulige indeklima.

 

Beboere

Lisbeth og Jørgen er begge i slutningen af 50’erne. Lisbeth er ergoterapeut, og Jørgen er selvstændig. Deres hus fra 1968 ligger i et hyggeligt parcelhuskvarter lige ned til Vognsbølparken – også kaldet Esbjergs grønne hjerte.

I deres fritid slapper de af med at gå ture og nyde naturen. Derfor var beliggenheden også en af de tungtvejende grunde til, at de købte huset i 2009. 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Da vi købte huset, vidste vi godt, at nogle af vinduerne trængte til at blive skiftet – de var gamle, og der var råd i nogle af dem. Af samme grund døjede vi meget med kuldebroer og træk fra vinduerne. Det var også derfor, vi til sidst besluttede at skifte alle vinduerne, og ikke kun de dårlige. Vi ville selvfølgelig også gerne have noget med fornuftig varmeøkonomi, men formålet var især at forbedre indeklimaet.

Projektets rådgivere

Rådgivning      

Det endte faktisk med at blive en længere proces at finde den rigtige type vinduer, end vi lige havde regnet med.

Vi startede med at køre rundt til forskellige vinduesfirmaer for at høre, hvad de kunne tilbyde, men vi var ikke så tilfredse med den rådgivning, vi fik. Jeg var meget interesseret i varmeindstråling og varmetab fra vinduerne, men leverandørerne havde mest fokus på prisen. Derfor søgte jeg selv en masse information på nettet om krav til energivinduer. Jeg fandt ud af, at der i Tyskland dengang var langt skrappere krav til energivinduer end her i Danmark. Dem brugte vi som pejlemærke, da vi skulle finde en leverandør.

Økonomien

 

Økonomi

Inden vi gik i gang, havde vi ingen anelse om, hvad det ville komme til at koste. Den samlede pris ændrede sig også et par gange i processen, fordi vi til at begynde med ikke vidste, at vi ville skifte alle vinduerne og ikke kun de dårlige.

I sidste ende var økonomien ikke et afgørende parameter; vinduerne skulle skiftes alligevel, og prisforskellen mellem de billigste og dyreste vinduer var marginal. Det, som betød noget, var indeklimaet.

Processen

Forløb

Da vi først havde fundet en leverandør af den type vinduer, vi gerne ville have, var det nemt og hurtigt overstået. Håndværkeren brugte ca. 12 timer på det, og vi var ikke hjemme, mens arbejdet stod på.

Resultatet

Resultat

Vi mærker en meget stor forskel i den generelle velvære i huset. Kuldebroerne er helt væk, og hvis man lægger en hånd på ruden, mærker man ikke kulden igennem. Det er det absolut bedste ved de nye vinduer.

Økonomi

Energiforbrug før
11.700kr./år
Energiforbrug efter
10.600kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
1.100kr./år / 9%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Udskift vindue, som har 1 lag glas
114.000kr.
I alt
Ikke oplyst

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Forsøg at få fat i en form for uvildig rådgivning og ikke kun fra vinduesfirmaet eller håndværkeren, som måske ikke er opdateret om den seneste udvikling på området. Eller sørg som minimum for selv at søge informationer, så du ved, hvad dine muligheder.
Vær klar over, at de nye vinduer dugger mere til udvendig end standardenergiruder gør. Om vinteren bliver duggen til is. Hvis vi bygger et nyt hus en dag, vil vi sætte udhæng over vinduerne, så duggen ikke sætter sig.

Forbedringer og typiske besparelser

Fra vinduer med 1 lag glas til energivinduer

Typisk besparelse ved udskift vindue, som har 1 lag glas

30-340 kr./år pr. m2 vindue du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og vindue