BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Huset er blevet tæt, varmt og markant billigere i drift

Huset er blevet tæt, varmt og markant billigere i drift

Som en del af en helhedsløsning fik familien sat solceller op, skiftet oliefyret ud med en luft til vand-varmepumpe og skiftet de gamle vinduer. Det giver markante besparelser på op mod 25.000 kroner om året.
Hent case

Beboere

Parcelhuset fra 1972 ligger i udkanten af en lille landsby på Als, som arbejder på at blive CO2-neutral ved bl.a. at have etableret sit eget spildevandsanlæg. Her har Trine og Dan boet med deres 3 sønner siden 1996.

Trine er sygeplejerske, og Dan er kvalitetsingeniør. De boede i København, men ville gerne hjem til det område, hvor de var vokset op.

"Vi kunne se muligheder i huset. Det havde også en flot have, men den har vi så fået ødelagt med tiden," griner Trine og bliver suppleret af Dan: "Men vi ville også gerne ud i et skønt område med natur og ro. Det ville vi gerne tilbyde vores børn."

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Det var et helhedsprojekt. Et andet forældrepar i nærheden havde fået solceller og brugte nu strømmen til at drive deres varmepumpe. Det lød som en god plan. Vi havde før overvejet at udskifte det gamle oliefyr til et nyt, men olien vil jo altid blive dyrere og dyrere, så vi ville gerne gøre noget alternativt. Det skulle give mening fremadrettet. Vi havde også kigget på jordvarme, men vi havde ikke grund nok til jordvarmeslangerne, så derfor endte vi med en luft til vand-varmepumpe. Der var et stort økonomisk potentiale i projektet. Samtidig kiggede vi på vores vinduer, som ikke var for gode. Vi ville være sikre på, at vi kunne varme vores hus op, uden at varmen gik til spilde gennem de utætte vinduer. Man kunne mærke både kulde og træk fra vinduerne, og de var også svære at åbne og lukke.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi talte med et firma, som også havde leveret solceller på Dans arbejdsplads. De havde rigtig god erfaring og havde ikke lavet andet end solceller de sidste 3 år. De havde styr på tingene, og vi kan konstatere, at de på ingen måder var for optimistiske, for vi har produceret mere strøm, end de havde forventet. Omkring varmepumpen var det svært at få objektiv rådgivning, for de fleste ville bare gerne sælge os noget uden egentlig rådgivning - indtil vi fandt en af de rigtig seriøse, som var realistisk omkring projektet. Han kom forbi for at måle på vores radiatorer for at være sikker på, om det ville virke. Han havde stor erfaring, og det gav en stor tryghed. Til vinduerne fik vi i planlægningen hjælp fra en god ven, som er snedker. Dem skiftede vi selv.

 

Økonomien

Økonomi

Økonomien var jo drivkraften i det samlede projekt, som blev dækket af en kombination af et lån og opsparing. Vi ville få store besparelser og også udlede mindre CO2. Vi vil ikke kalde os vildt miljøbevidste, men det er dejligt, når det hænger sammen, så man både kan skåne miljøet og spare penge. Solcellerne driver først varmepumpen og derefter vores øvrige forbrug. De giver et direkte økonomisk udbytte. Varmepumpen gør os også meget mindre afhængige af de stigende energipriser.

 

Processen

Forløb

Selve arbejdet med solcellerne var smertefrit. De ryddede fint op efter sig. Alle solcellerne vender mod syd og ligger uden på taget. Vi har ingen naboer den vej, så de generer ikke nogen. Solcellerne blev lagt på 1 dag, og elektrikeren kom så dagen efter og satte anlægget i gang. Installatøren kom for at tilslutte varmepumpen og stod for kontakten med smeden, der hentede det gamle oliefyr. De arrangerede simpelthen selv det hele i en samlet pakke, og de ryddede flot op efter sig. Til vinduerne lånte vi noget værktøj, og så var det bare at komme i gang. Det tog ikke lang tid og var en smertefri proces.

 

Resultatet

Resultat

Vi har fået et meget mere energirigtigt hus med store besparelser på 20-25.000 kr. om året. Samtidig er huset blevet mere miljøvenligt. Det var ikke drivkraften i sig selv, men det er da dejligt at vide. Vi har også fået en bedre energimærkning af huset. Generelt var fokus i projektet økonomien, og den har overrasket os positivt. Vi kan jo nærmest ikke få armene ned. Solcellerne er jo basis for hele projektet, for de leverer strømmen til varmepumpen og en meget stor del af vores øvrige forbrug. De er meget mere effektive end det, vi fik stillet i udsigt. Vi kan også virkelig mærke en stor forskel med varmepumpen. Vi har fået en meget mere jævn temperatur i huset. Vi piller slet ikke ved radiatorerne længere, for systemet regulerer selv temperaturen. De nye vinduer betyder især, at vi har fået et tæt hus uden træk og kulde.

 

Økonomi

Energiforbrug før
31.300kr./år
Energiforbrug efter
5.300kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
25.900kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til luft til vand-varmepumpe
110.000kr.
Solcelleanlæg
134.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
25.000kr.
I alt
269.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse

Gode råd over hækken

Undersøg, om der er andre ting, der skal laves i samme omgang
Vær ikke bange for at skifte vinduerne selv, det er nemt og hurtigt
Varmepumpen kan godt virke uden gulvvarme
Vær opmærksom på, om dine radiatorer er store nok til varmepumpen
Case: Solceller, varmepumpe og nye vinduer. Dan og Trine fra Sønderborg

Denne case er skabt i samarbejde med:

Project Zero

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Fra vinduer med 1 lag glas til energivinduer

Typisk besparelse ved udskift vindue, som har 1 lag glas

30-340 kr./år pr. m2 vindue du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og vindue

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning