BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Ventilation

Ventilation

Ventilation

Ventilation

Ventilation i funkisvillaen

Ventilation i funkisvillaen

Funkisvillaen er oprindelig naturligt ventileret. Der kommer frisk luft ind gennem vinduer og utætheder. Den brugte og opvarmede luft ledes ud gennem lodrette aftrækskanaler i køkken og badeværelser. Kanalerne føres over taget.
  • Naturlig ventilationFunkisvillaen har oprindeligt haft naturlig ventilation. Ydervæggene er som regel tætte, da de enten består af murværk eller beton. Den friske luft kommer ind gennem både udeluftventiler og utætheder f.eks. omkring de gamle vinduer med 1 lag glas, ved samlinger mellem loft og ydervægge eller ved samlinger mellem gulve og ydervægge osv.
  • Rist i køkkenskabNogle funkisvillaer havde en rist i ydervæggen ind mod et højt skab i køkkenet, som blev holdt koldt på denne måde.
  • Lodrette aftrækNogle funkisvillaer havde lodrette aftræk fra badeværelser og toiletter, så skorstenseffekten sørgede for at skifte den opvarmede og forurenede luft ud. Det samme gælder for køkkenet. Andre funkisvillaer havde det ikke.
  • PejsMange af funkisvillaerne havde en pejs i stuen. Skorstenen for denne virker også som et naturligt aftræk.

Husk at lufte ud

  • Daglig udluftningSelvom funkisvillaen ventileres naturligt, skal du huske at lufte ud. Der skal luftes ud 2-3 gange om dagen med fuld gennemtræk i 5-10 minutter i stuetagen og på 1. sal. Det er vigtigt at overholde tidrummet, så huset ikke køles for meget ned. Hvis huset køles for meget ned, har man ingen glæde af murværkets varmeakkumulering, som varmer den friske luft op.
  • Husk kælderenKælderen bør også luftes ud med fuld gennemtræk 2-3 gange i døgnet. Det bør ske tidligt om morgenen eller sent om aftenen på solrige dage, så du undgår sommerkondens.

Ventilation i funkisvillaen

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Det er en god idé at installere et ventilationsanlæg med varmegenvinding, hvis dit hus er relativt velisoleret og tæt. Det er f.eks., hvis huset har fået efterisoleret og tætnet lofter, vægge og gulve og fået nye energivinduer med tætte fuger omkring.

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Find plads til kanalerne

Det er lidt kompliceret at installere et ventilationsanlæg i en funkisvilla, da det er svært at finde føringsveje til indblæsningskanaler i opholdsrum og udsugningskanaler i køkken og badeværelser.

Ventilationskanalerne er som regel 100 mm eller 160 mm i diameter. Da de i funkisvillaen som regel føres i opvarmede rum, er det denne diameter, der skal findes plads til, og ikke den større, hvor der er lagt 50 mm isolering uden på kanalerne i kolde rum.

Ventilationskanalerne skal også føres frem til rummene. Det kan kræve en kasse, der gemmer kanalerne i trapperummet eller et andet rum, der går igennem fra kælder til 1. sal.

Placering

Indblæsning

  • I nærheden af ydervæggenIndblæsningsarmaturerne bør placeres i nærheden af ydervæggen, og da der typisk ikke er noget loft at gemme kanalerne på i funkisvillaen, er det besværligt. Det gælder både på 1. sal og i stueetagen.

    Hvis etageadskillelsen er af træ, kan kanalerne måske bygges ind mellem bjælkerne, men det kræver, at loftet demonteres, og indskudsleret fjernes. Indskudsleret er brand- og lydhæmmende, så det skal erstattes af gipsplader eller lignende. Der skal også være plads til lyddæmpere, der har en større diameter end kanalerne, så opgaven er nærmest umulig. I mange funkisvillaer er etageadskillelsen af beton, dvs. der er ikke plads til kanalerne.

  • Ved dørenIndblæsningsarmaturerne kan også placeres ved døren, men det stiller krav om, at man bruger særlige armaturer, der sender luften langt ind i rummet. Hvis man ikke husker dette, vil rummet ikke få luften udskiftet, som det skal, fordi opblandingen forstyrres

Udsugning

  • Tæt på fugtafgivereDu bør placere udsugningsarmaturerne så tæt som muligt på fugtafgivere som brusere, badekar, komfur og vask. Det kræver igen plads til kanalerne i etageadskillelsen frem til udsugningsarmaturet.

Ventilationsaggregat

  • I kælderenDet vil som regel give bedst mening at placere ventilationsaggregatet i kælderen, da der oftest er meget lidt eller slet ingen plads på loftet. Hvis kælderen ikke er opvarmet, skal ventilationskanalerne isoleres.
Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Et ventilationsanlæg med varmegenvinding genbruger varmen fra dit hus og giver både en mindre varmeregning og et bedre indeklima. Overvej det, hvis dit hus er velisoleret og tæt.

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Læs mere

Friskluftventiler

Friskluftventiler

Du bør montere friskluftventiler i ydervæggene i alle opholdsrum lige ved vinduerne.

Friskluftventiler

Friskluftventiler

Friskluftventiler

Hvis funkisvillaen har fået nye vinduer – eller har fået energiforbedret de gamle med forsatsrammer – er vinduerne blevet meget tættere, og så kommer der alt for lidt frisk luft ind. Derfor bør du montere friskluftventiler i ydervæggene i alle opholdsrum lige ved vinduerne.

Placer dem et lille stykke under loftet, så den friske luft ligesom klæber til loftet og opvarmes i stedet for at falde ned på beboerne. Det kaldes Coandaeffekten. Hvis friskluftventilerne placeres forkert, lukker beboerne dem til, fordi det trækker, og så får de ikke frisk luft ind.

Friskluftventiler

Læs mere

Aftrækskanaler

Aftrækskanaler

Hold aftrækskanaler rene, så den brugte, opvarmede luft ledes ud naturligt. Kanalerne skal være tætte og isolerede, så du undgår kondens. Hvis huset har fået udskiftet de oprindelige vinduer til nyere, tættere vinduer, bør du montere friskluftventiler, så den friske luft kan komme ind.

Aftrækskanaler

Aftrækskanaler

Aftrækskanaler

Hold aftrækskanaler i køkken, toilet og badeværelse rene, så skorstenseffekten bevares. Der kommer støv, edderkoppespind, blade osv., hvis du ikke rengør kanalerne engang imellem.

Hvis aftrækskanalerne på et tidspunkt er blevet lukket til, bør du åbne dem igen, så du genskaber den naturlige ventilation. Den kan kun fungere, hvis der kommer frisk luft ind vandret i ydervæggene, og den forurenede luft ledes ud lodret op.

Aftrækskanaler

Læs mere

Mikroventilation

Mikroventilation

Mikroventilation kan være et godt alternativt til et ventilationsanlæg.

Mikroventilation

Mikroventilation

Mikroventilation

I stedet for et ventilationsanlæg, der stiller krav om føringsveje til både ind- og udblæsningskanaler, kan du bruge et oscillerende ventilationssystem. Det er en slags ventilator, der monteres i vindueshullet i hvert rum – typisk lige over vinduet.

Ventilatoren suger skiftevis luft ind og ud. Luften, der suges ind, varmes op med den, der blæses ud. I en funkisvilla, hvor vinduerne typisk er meget høje, og der er mange af dem, kan mikroventilation være en god løsning, hvis vinduerne alligevel står for udskiftning. 

Mikroventilation

Læs mere

Ventilation