BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Genfortolkning af et 70’er-hus

Genfortolkning af et 70’er-hus

Morten og Elin fik jordvarme og isolerede huset grundigt. Det betød, at varmeudgifterne ikke steg væsentligt, da de udnyttede 1. salen.

Hvem bor i huset?

Morten og Elin købte huset i 2004, og vidste fra starten, at der var en del, der skulle laves om. Der var utætte vinduer, huset var dårligt isoleret, og der stod et oliefyr og 2 brændefyr, der var meget utætte.

De gik specifikt efter dette område, fordi det er et attraktivt sted, både hvad angår natur, landsbyliv, skole og transport. Huset ville de prøve at omforme, så det passede deres ønsker og behov.

Morten sidder som projektmanager inden for AV, mens Elin er diakon og socialpædagog.

Morten kan lide gør det selv-projekter, men det er parrets første hus og derfor det første større projekt, de selv har stået for. I huset bor også deres 2 børn på 10 år.

Beslutningen om projektet

Hvorfor besluttede I jer for at starte jeres projekter?

Huset så ret håbløst ud, og det var ikke det, vi ville have. Der var derfor ingen tvivl om, at vi skulle renovere.
Projektets rådgivere

Hvad fik I af rådgivning til projektet?

Jeg har brugt arkitekter til at hjælpe med at designe og få ideerne ned på papir, men ellers har jeg selv været bygherre, fortæller Morten. Jeg har ikke brugt nogen energirådgivere, men det var et dygtigt tømrer og -blikkenslagerfirma, vi fik til at udføre arbejdet.

Da det har været en renovering, er det jo slet ikke de samme krav, vi ligger under, som hvis det var et nyt hus. Vi har stillet krav til det æstetiske; vi ville omfortolke det gamle look i huset, og komforten skulle være i top, mens lave driftsomkostninger også har været en målsætning.

Jeg har selv læst om tingene – f.eks. hvad det betyder, om man har 400 eller 500 mm isolering – og prøvet at finde de bedste løsninger.

Økonomien

Hvilke tanker gjorde I jer omkring økonomien i projektet?

Vi vidste, at noget skulle gøres, så vi havde taget noget af lånet til renovering med, da vi købte huset. Jeg havde også en opsparing.

Hele renoveringen af huset var i første omgang oppe på 6-700.000 kr., men det er inklusive køkken, gulve, skillevægge og lofter.

Og så har vi sørget for at lave en meget kort løbetid på lånet, så vi nu kunne låne igen og lave overetagen på huset. Den har vi investeret 1,6-1,8 mio. kr. i.

Vi har hele tiden lånt inden for husets ramme, så vi har ikke skullet finde penge, ud over hvad vi har kunnet låne i huset.

Processen

Hvordan var forløbet for selve arbejdet?

Da vi flyttede ind, foretog vi en stor renovering, hvor vi hev alle gulvene op, lagde isolering og lavede det, man kalder et svømmende gulv.

Vi fik tilladelse fra kommunen til at lægge jordvarme ud i marken. Vi gjorde det sammen med en nabo, så vi delte udgifterne til en advokat og tinglysning. Vi købte med vilje et anlæg, der var for stort, så det også kunne dække den kommende 1. sal.

Vi havde et fantastisk byggeforløb, da vi lavede overetagen. Jeg fandt jeg frem til 2 tømrere og 2 blikkenslagere og ringede til dem for at bede om nogle referencer. Så gik jeg til deres kunder og spurgte, hvordan deres oplevelse havde været af dem. Jeg valgt ikke leverandøren på pris, men ud fra kemi.

Resultatet

Hvordan har projektet ændret huset?

Vi er gået meget op i, at det arkitektonisk skal være en genfortolkning af et 70’er-hus, så vi har ikke klistret de fine gamle mursten ind i et klimaskjold.

Vi er meget glade for resultatet. Fordi det er så godt isoleret, fordi vi har varmegenvinding, og fordi solcellerne giver os et tilskud, er vores varmeomkostninger lave.

Efter 1.sal er kommet på, regner vi med at være tæt på at ramme kravene til bygningsklasse 2020. Det er meget godt klaret af et hus fra 1971.

En god pointe er, at det ikke er så farligt at skifte energikilde, selvom man ikke ved præcis, hvad resultatet skal ende med. Man kan altid købe noget, der kan udvides, så det kan trække et større areal.

Økonomi

Energiforbrug før
40.000kr./år
Energiforbrug efter
13.600kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
26.400kr./år / 66%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Hulmursisolering
9.000kr.
Isolering af gulv over uopvarmet kælder
35.000kr.
Skift til jordvarme
130.000kr.
Isolering af loft
21.000kr.
Solcelleanlæg
80.000kr.
I alt
275.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mere plads

Gode råd over hækken

Brug tid på research på håndværkere, så du finder de rigtige.
Lad være med at spare penge på varmegenvinding, og sørg for at få klimadelen tænkt ind i det.
Skab et så sundt indeklima som muligt.

Denne case er skabt i samarbejde med:

skanderborg kommune

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Hulmursisolering

Typisk besparelse ved hulmursisolering

50-100 kr./år pr. m2 hulmur du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Isolering af gulv over uopvarmet kælder

Typisk besparelse ved isolering af gulv over uopvarmet kælder

10-150 kr./år pr. m2 gulv du isolerer

Forudsætning for udregning: Gennemsnitlig energipris, gulvtype og isoleringsniveau

Skift til jordvarme

Typisk besparelse ved skift til jordvarme

Isolering af loft

Typisk besparelse ved isolering af loft

10-50 kr./år pr. m2 loft du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning