BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Gammel ejendom blev ombygget til tidsvarende boliger med fantastiske faciliteter for beboerne

Gammel ejendom blev ombygget til tidsvarende boliger med fantastiske faciliteter for beboerne

Totalombygningen af Ringgården i Aarhus er en succes med spændende energiløsninger, gode fællesrum og en byggeøkonomi, der levnede plads til både solcelle- og solvarmeanlæg

Beboere

Ringgården i Aarhus har været gennem en kæmpe renovering. De små, mørke og kolde lejligheder fra 1939 med fælles bad i kælderen er blevet til store lyse lejligheder med eget badeværelse og altan. Det er slut med den store udskiftning af lejere, som hurtigt flyttede videre, fordi lejlighederne var små og i relativt dårligt stand. Nu er der kommet langt flere børnefamilier. Men der er også oprindelige beboere, som i dag er lykkelige over at have fået en stor, lys og moderne 2-værelses lejlighed med adgang til elevatorer, fortæller Holger Lunde Jørgensen, som er teknisk chef og står for alle større renoverings- og ombygningsprojekter i boligforeningen Ringgården i Aarhus.

Lejlighederne er blevet bygget om og udvidet, så de alle er gennemlyste med vinduer på begge sider af bygningen. Den mindste lejlighed er udvidet fra 45 til 68 m2. Den største lejlighed fra 71 til 116 m2.
Hver lejlighed har fået eget badeværelse og altan.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi kunne jo alle se, at de små lejligheder ikke levede op til nutidens standarder. De var små, kolde og mørke, fordi de kun havde vinduer til den ene side. Der var nemlig 4 lejligheder pr. etage i hver opgang.
Alligevel har beslutningsprocessen for ombygning og renovering næsten stået på i 15-20 år. Gennembruddet for beslutningen kom for ca. 6 år siden, da vi fik mulighed for at lave renoveringen som  et demonstrationsprojekt under Landsbyggefonden, siger Holger Lunde Jørgensen.

Beslutningen om at begynde en større renovering skal i sidste ende vedtages af beboerne selv. Og her oplever vi mange udfordringer, f.eks. var det i denne sag en stor udfordring at få beboerne til at acceptere, at de fleste ikke ville komme til at bo i præcis den samme lejlighed igen efter ombygningen.

Mine kollegaer og jeg sørgede for massiv information om ideen til beboerne. Vi havde et efterår, hvor vi tog møder med beboerne i en opgang efter den anden og forberedte dem på at træffe beslutning på afdelingsmødet.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Ringgården har et mangeårigt samarbejde med en rådgivende ingeniør og en arkitekt. Til ombygningen brugte vi vores rådgivende ingeniør som totalrådgiver med arkitekten som underleverandør. Rådgiverne har været med i processen siden skitseforslaget til Landsbyggefonden.

Økonomien

Økonomi

Økonomien og huslejestigninger er naturligvis altid et ømtåleligt emne. Det gælder om at få alle involverede parter i byggeprocessen til at forstå, at det er en investering for fremtiden. De beslutninger, vi i fælleskab tager nu, får betydning for ejendommen 50 år ud i fremtiden.

Ombygning og renovering er finansieret som et kludetæppe af støttede lån via Landsbyggefonden, realkreditlån og opsparing. Huslejen er steget 317-327 kr. pr. m2 årligt som følge af finansieringen, men er selvfølgelig vedtaget af lejerne selv. Huslejen efter renovering er dermed 825-835 kr. pr. m2 årligt.

Processen

Forløb

Det er den mest komplicerede byggesag, jeg har stået for, siger Holger Lunde Jørgensen. Alle involverede i byggeprojektet havde undervurderet, hvor kompliceret og omfattende det er at lave helt nye boliger på meget lidt plads. Der var store problemer med byggepladslogistikken, og alt, hvad der kunne gå galt, gik også galt.

Resultatet er dog blevet virkelig godt og endnu flottere, end vi havde forestillet os, da vi gik i gang, siger Holger Lunde Jørgensen. Vi har bevist, at det kan lade sig gøre at tage en bygning fra den periode og skabe helt moderne boliger med fantastiske faciliteter for beboerne.

Resultatet

Resultat

Ejendommen og lejlighederne er blevet endnu bedre, end vi og beboerne havde drømt om fra starten, siger Holger Lunde Jørgensen. Tidligere var der stor udskiftning af lejerne, men i dag er der venteliste til lejlighederne.

Vi har vist, at man kan ombygge en gammel ejendom og skabe nye og tidsvarende boliger med fantastiske faciliteter for beboerne. Lejlighederne er nu store, lyse og lune med badeværelser og altaner. Der er også bygget et helt nyt beboerhus.

Jeg synes, alt er blevet godt - gode fællesrum, altaner og en byggeøkonomi, der levnede plads til både solcelle- og solvarmeanlæg. 

Økonomi

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af let ydervæg, udefra
-
Isolering af let ydervæg, indefra
-
Isolering af gulv over uopvarmet kælder
-
Isolering af loft
-
Isolering af tag med høj rejsning, udefra
-
Solvarmeanlæg
-
Solcelleanlæg
-
Udskift vindue, som har 1 lag glas
-
Ventilationsanlæg med varmegenvinding
-
I alt
237.000.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre akustik
Bedre lysindfald
Flere rum
Mere frisk luft
Mere plads
Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Tænk byggepladslogistik hele vejen igennem processen, især i forhold til beboerinformation
Det er afgørende for projektets succes, at beboerne bliver grundigt informeret i hele forløbet fra genhusning til tilbageflytning
Sørg for at diskutere tidsplanen grundigt igennem med alle parter, og tag højde for uforudsete hændelser

Forbedringer og typiske besparelser

Solvarmeanlæg til varmt vand

Typisk besparelse ved solvarmeanlæg til varmt vand

250-740 kr./år pr. m2 solfanger du installerer

Forudsætning for beregning. Gennemsnitlig energipris og varmetype

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Typisk besparelse ved ventilationsanlæg med varmegenvinding

Sådan kommer I selv i gang

Sådan kommer I selv i gang

Hvis I overvejer at renovere, anbefaler vi, at I starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i jeres projekt.

Læs mere om rådgivning