BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Ordforklaringer

Effekt
Effekten er et udtryk for omsat energi pr. tid og måles i watt (1 W = 1 joule pr. sekund).
Elektricitet
Elektricitet er den ædleste form for energi.
Elleverandør
Elleverandøren (eller elhandelsselskabet) er dem, der leverer din strøm. Dem kan du frit vælge. Dit netselskab ligger til gengæld fast, da det er dem, der ejer kablerne ud til din bolig.
elspareskinne
En elspareskinne sørger for automatisk at slukke for skærm, printer, modem, højttalere, skannere mv., når computeren eller tv'et slukkes.
energieffektiv
At et apparat er energieffektivt betyder, at det udnytter energien så godt som muligt og med mindst muligt tab.
Energiforbrug
Energiforbrug angives ofte i kilowatt-timer (kWh), hvilket er et udtryk for en effekt over anvendt tid.
energiglas
Vinduesglas med en belægning, der mindsker varmetabet.
energiløsning
En energiløsning viser, hvordan du udfører en konkret energiforbedring i praksis, så du både opnår den størst mulig energibesparelse og er sikker på, at den bliver udført korrekt.
energimærkning
Hvis du har købt dit hus efter 1997, er det formentlig energimærket. Energimærkningen viser bl.a., hvor godt dit hus er til at holde på varmen. Huset mærkes på en skala fra A til G, hvor A er delt op i A2020, A2015 og A2010. A2020 er det laveste energiforbrug.
energirude
Energiglas i en konstruktion med 1-2 cm mellem glassene, isolerende gas mellem glassene og ”varm kant” lavet af et isolerende kunststof.
energisprosser
Snydesprosser, der ikke er gennemgående, men kun ligner rigtige sprosser.
Energisyn
En systematisk gennemgang af offentlige eller private bygninger, anlæg, drift eller tjenester, der identificerer og beskriver oplagte energisparemuligheder og kan aflægge rapport om resultaterne.
energitilskud
Energitilskud (Eref) er et udtryk for, hvor meget varme der siver ind/ud gennem vinduet. Hvis tallet er negativt, siver der mere varme ud end ind. Hvis det er positivt, er det omvendt. Det sidste er muligt med A-mærkede vinduer.
Energy Star
Apparater med Energy Star har et lavt elforbrug, både når de bruges, og når de står standby. For at få Energy Star-mærket skal de fleste apparater også automatisk gå i en spare-mode, når de ikke er i brug.
Eref
Eref er angivelse af energitilskud. Jo højere tallet er - jo bedre. Negativt energitilskud betyder at vinduet taber mere varme end det hente. Alle vinduer i en produktserie har samme Eref, uanset hvilken størrelse og udformning de har. (Eref er energitilskuddet for et 1-fløjet, oplukkeligt vindue i størrelse 123 x 148 cm forsynet med den rudetype, som er standard for produktserien.)
Ew
Forskellige vinduer har forskellig EW – det er nemlig energitilskuddet for et vindue med netop den størrelse og udformning, som du har oplyst til leverandøren. Du kan sammenligne EW fra forskellige leverandører for at se, hvem der har de mest energieffektive vinduer til netop dit hus.