BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Typehus 2007 - nu

Typehus 2007 - nu

Typehus 2007 - nu

Typehus 2007 - nu

Typehus 2007 - nu

Den minimalistiske tendens, som begyndte i 00’erne, fortsatte, og lavenergihuse eller passivhuse blev mere almindelige. Hovedparten af typehusene er i 1 plan med en smule hældning på taget. De er oftest rektangulære, men kan have en vinkel på.
 •  
 •  
TYPEHUS 2007 - nu
BYGGEÅR
TYPISK ENERGIMÆRKE
MULIG FORBEDRING
47.000
2007-15
A
Potentiale

 

Energiforbrug

Energiforbrug

Typehusene fra 2007 - nu er som regel mærket med energimærke A - eller A2015 hvis de allerede er energirenoveret.

1. Klimaskærm

Din boligs klimaskærm (dvs. tag, ydervægge, vinduer osv.) er det, der betyder mest for din varmeregning. Hvis du isolerer og skifter eller renoverer dine vinduer, er du godt på vej mod en lavere varmeregning.

Her slipper varmen typisk ud af huset

Her slipper varmen typisk ud af huset

Typiske forbedringer

Her kan du se, hvilke energiforbedringer energikonsulenterne som regel anbefaler i typehuset fra perioden 2007 - nu - sorteret efter, hvilken forbedring der bliver anbefalet oftest.

 1. Isolering af ydervægge
 2. Udskiftning eller energiforbedring af vinduer
 3. Hulmursisolering

Det kan du gøre

Vælg bygningsdel på tegningen i toppen af siden, og få overblik over, hvad du kan gøre. Alle forbedringer er linket til en energiløsning, der er en beskrivelse af, hvordan du kan forbedre din bolig med fokus på både energiforbrug og byggeteknisk korrekte løsninger. I energiløsningen kan du også se, hvor meget du kan spare.

Energikrav

Når du renoverer din bolig, skal ændringerne overholde Bygningsreglementets mindstekrav. Kravene varierer, afhængig af hvad du skal i gang med.

2. Installationer

Når din bolig er tæt og holder varmen inde, kan du kigge på din opvarmningsform og dit varmesystem. Måske kan du spare ved at optimere anlæggets drift eller supplere med f.eks. solvarme og solceller.

Typiske forbedringer af installationerne

Her kan du se, hvilke energiforbedringer energikonsulenterne som regel anbefaler i typehuset fra perioden 2007 - nu - sorteret efter, hvilken forbedring der bliver anbefalet oftest.

 1. Isolering af varme- og varmtvandsrør
 2. Installation af solcelleanlæg
 3. Udskiftning af cirkulationspumper
 4. Udskiftning af varmtvandsbeholder
 5. Installation af varmepumpe

Det kan du gøre

Vælg bygningsdel på tegningen i toppen af siden, og få overblik over, hvad du kan gøre. Alle forbedringer er linket til en energiløsning, der er en beskrivelse af, hvordan du kan forbedre din bolig med fokus på både energiforbrug og byggeteknisk korrekte løsninger. I energiløsningen kan du også se, hvor meget du kan spare.

Tilskud

Du kan få tilskud til en række boligforbedringer, der sparer energi - heriblandt konvertering til varmepumpe.

3. Vaner

Der kan være en del at spare ved at være opmærksom på dine energivaner. Skruer du f.eks. ned for varmen om natten, og når du ikke er hjemme?

Gode råd, som hjælper dig til en lavere varme- og elregning.

Energimærkning

Typehuset fra perioden 2007 - nu har typisk energimærke A. Energimærket viser boligens energimæssige tilstand ud fra en samlet vurdering af huset på en skala fra A til G. Du kan hæve energimærke B til A2015, hvis du gennemfører energimærkningens forslag til energiforbedringer.

Energimærkning

Huse bliver typisk kun energimærket, hvis de skal sælges eller lejes ud i mere end 4 uger.

Energiforbrug

Har dit typehus et højt varmeforbrug?

Gode råd til renovering af hus

Gode råd til renovering af hus

Det er en god idé at forstå det forløb, du skal igennem – uanset om du blot skal skifte et vindue eller bygge hele huset om.

Gode råd til renovering af hus

Gode råd til renovering af hus

Gode råd til renovering af hus

1Hvorfor energirenovere?
2Hvad skal renoveres?
3Forbered renoveringen
4Gennemfør renoveringen

Fordele

Ved at energirenovere kan du spare penge på energiregningen, skåne klimaet og forbedre indeklimaet i huset.

 • Kroner og øreEnergirenovering er en investering, du hurtigt kan mærke på energiregningen. Og bygningens værdi øges i forhold til salg eller udlejning.
 • Klima og miljøMindre brug af varme giver mindre udledning af CO2 fra fossile brændsler som kul, olie og gas.
 • SundhedVentilation og god isolering reducerer risikoen for, at man udvikler astma og allergi og kan afhjælpe hovedpine, træthed og andre gener, der ofte kan skyldes et dårligt indeklima.
 • KomfortNår du energiforbedrer huset, får du mindre træk og kulde.
 • Rolig boligEnergiforbedringer giver typisk mindre støj fra gaden og husets installationer.

Sæt ord på økonomi og behov

Begynd med at sætte ord på dit behov. Er det vigtigste en lavere varmeregning, eller er det bedre indeklima og mere plads?

Overvej så økonomien - hvor meget må renoveringen koste? Find tal og fakta frem for energiforbrug, lån, rådighedsbeløb, friværdi osv.

Søg inspiration til renoveringen

 • Se, hvordan andre har gjortI vores casebank kan du se, hvad andre har gjort, og hvad de har fået ud af det.Casebanken
 • Overvej hensyn til arkitekturenPå Danskeboligarkitekter.dk kan du se eksempler på, hvordan du kan tænke arkitekturen ind i renoveringsprojektet. Danskeboligarkitekter.dk

Se nærmere på dit hus

 • Husets tilstandHvis dit hus er energimærket, har du allerede en liste over rentable energiforbedringer, du kan tage udgangspunkt i.
  Find energimærket
 • HustypenHustypen giver dig et fingerpeg, om hvad du typisk skal renovere og hvordan. I Bygningsguiden har vi samlet viden om de 15 mest almindelige hustyper. Her kan du også se, om dit energiforbrug er højt eller lavt i forhold til huse, der ligner dit.Bygningsguiden

Det kan du gøre

Skift eller renover vinduerne

Hvis dine vinduesrammer er i ok stand, behøver du som udgangspunkt ikke udskifte hele vinduet. Så kan du nøjes med at renovere vinduet eller skifte ruderne.

I vores Energiløsninger kan du slå op, hvor meget du kan spare ved f.eks. at skifte vinduerne. Du kan også læse om, hvordan det foregår, hvad du skal vælge, og hvilke fordele det giver.

Rådgivning udefra

Det er ofte en god idé at have en rådgiver, særligt på større renoveringsprojekter. Rådgiveren kan hjælpe dig med at få overblik over husets tilstand og mulighederne og kan også hjælpe med at gennemføre dit projekt.Læs mere om forskellige typer rådgivere

Konkretiser og beskriv

Nu skal du konkretisere dit projekt med en overordnet beskrivelse - i tegninger og tekst. Hvordan og hvor i huset du vil renovere, hvilke materialer du vil bruge osv. Overvej også, hvornår på året projektet skal udføres. Beskrivelsen kan være starten på en eventuel ansøgning til en byggetilladelse.

Brug energiløsningerne – de indeholder detaljerede beskrivelser af, hvordan du forbedrer din bolig med fokus på både energiforbrug og byggeteknisk korrekte løsninger.

Lovgivning og tilladelser

 • Undersøg, om der er servitutter eller lokalplaner, du skal tage højde for.
 • Tjek Bygningsreglementet for relevante lovkrav, og find ud af, om du skal have en byggetilladelse. Til en byggetilladelse skal du bruge målfaste tegninger og beskrivelser af projektet.
  Læs mere om Bygningsreglementets energikrav
 • Få de fleste detaljer på plads, inden du søger om byggetilladelse.
 • Gennemgå dit projekt sammen med eventuelle rådgivere, inden du sender det ind til myndigheden.

Indhent tilbud

Få flere tilbud på dit projekt. Sørg for, at tilbuddene kan sammenlignes, så du får den bedste løsning. En udførlig tilbudsliste med detaljeret tegningsmateriale, tidsplan, oplysninger om nødvendige godkendelser og tilladelser – f.eks. fra kommunen osv. - sikrer dig mod overraskelser senere i forløbet.

Det er dig som bygherre, der skal indgå aftaler med håndværkere, inden du sætter en byggeopgave i gang. Hvis du har en totalentreprenør, indgår denne alle relevante aftaler med de håndværkere, der skal stå for byggearbejdet.

Tilskud og fradrag

Du kan få tilskud til en række energivenlige renoveringer. Du skal søge og få tilsagn om tilskud, INDEN arbejdet går i gang.

Kan du ikke få tilskud, kan du måske få fradrag. Med håndværkerfradraget kan du trække arbejdslønnen til energiforbedringer af din bolig fra i skat.

Gennemfør projektet

Hold et opstartsmøde med håndværkere og eventuelle rådgivere. Hvis du selv styrer processen, er det vigtigt, at du:

 • fører tilsyn undervejs med både kvalitet, tid og pris
 • holder et vågent øje med tidsplanen
 • sørger for, at der løbende er byggemøder og kvalitetssikring af arbejdet, så fejl undgås eller udbedres hurtigt
 • sørger for, at der foregår en kontrolleret affaldssortering i adskilte affaldscontainere.

Aflevering

Når arbejdet er afsluttet, er det vigtigt, at der er en komplet gennemgang af løsningen for at sikre, at alt blevet som aftalt. Og sørg for, at evt. mangler bliver udbedret, inden den endelige afregning.

Drift og adfærd

Hvis du har fået installeret nyt varme- eller ventilationsanlæg, bør du tegne serviceordninger, så anlægget kan blive kontrolleret jævnligt. 

Du kan også tjekke dit energiforbrug med mellemrum, så du kan se, om det er på et forventet niveau.

1 of 4

Guide til energirenoveringGuide til energirenovering

Guide til energirenovering

Guide til energirenovering

13.01.2020
8.03 MB
27 SIDER
Lad dit hus energiforbedre og spar både energi og penge. Gå fremtiden sikkert i møde med et bedre hjem.


 

Gode råd til renovering af hus

Læs mere

Bæredygtig renovering

Bæredygtig renovering

Bæredygtig renovering handler om at tænke langsigtet, i forhold til renovering, drift og vedligehold af boligen.

Bæredygtig renovering

Bæredygtig renovering

Bæredygtig renovering

Hvad er bæredygtighed?

Bæredygtighed handler om ikke at forbruge flere af naturens ressourcer end nødvendigt.

Bæredygtighed i byggeri og renovering kan deles op i nedenstående:

Miljømæssig kvalitetMiljømæssig kvalitet

Den miljømæssige kvalitet vedrører natur, miljø, klima og ressourcer og omfatter bl.a.:

 • Optimal udnyttelse af ressourcerSikrer mindst muligt bygningsaffald og optimerer genanvendelse af materialer for atundgå deponi (ophobning) eller forbrænding.
 • Produktion med lave miljøomkostningerDet er vigtigt, at materialerne bliver produceret med lave miljøomkostninger og så vidt muligt uden brug af problematiske stoffer.
 • Energirigtig driftNår byggeri og renovering bliver gennemført med tanke på energiforbruget, giver det en energirigtig drift i fremtiden.

Social kvalitetSocial kvalitet

Social kvalitet vedrører menneskers sundhed og trivsel og omfatter bl.a.:

 • Et godt indeklima uden skadelige stofferFokus på brug af materialer, der ikke afgiver sundhedsskadelige stoffer.
 • Gode lysforholdDagslys påvirker humør, indlæringsevne og produktivitet. Derfor er det en god idé at udnytte dagslyset optimalt.

Økonomisk kvalitetØkonomisk kvalitet

Økonomisk kvalitet omfatter de økonomiske aspekter ved byggeri/renovering og omfatter bl.a.:

 • Stabil driftsøkonomiEn bolig med et lavt energibehov, som er udført i holdbare materialer, der er lette og billige at vedligeholde, giver en mere stabil driftsøkonomi.
 • Værdistabilitet over tidMindre energiforbrug ruster boligen mod energiprisstigninger, og med et bedre energimærke vil boligen stå stærkere på boligmarkedet.

Det kan du selv gøre

Hvis din bolig trænger til at blive renoveret, kan du tænke bæredygtighed ind flere steder i processen.

Når du renoverer eller bygger ud

Klimaskærmen – bygningens skal

 • IsoleringNår du efterisolerer, forbedrer du indeklimaet og sænker din varmeregning.
 • Ventilation og luftskifteEn tæt bolig har mindre naturligt luftskifte, og et ventilationssystem kan derfor være en god ide for at forebygge et dårligt indeklima.
 • SamlingerHvis materialerne er samlet på en måde, hvor de nemt kan skilles ad, tages ud og erstattes, er det betydeligt billigere at vedligeholde bygningen.
 • BeskyttelseDet kan være en god ide med et stort tagudhæng eller en anden form for afvanding og skygge, der skåner ydervæggene mod vind og vejr.
 • OverfladebehandlingVælg overfladebehandling, som er mærket med f.eks. EcoLabel, Svanen eller lignende.

Varme og el

 • VarmekildeEn ny og mere energieffektiv varmekilde tjener sig ofte hurtigt hjem via en mindre varmeregning.
 • Vedvarende energikilderVedvarende energikilder som solvarme og solceller kan bidrage til opvarmning og CO2-venlig strøm.
 • SolafskærmningSolafskærmning er vigtig for at undgå overophedning – særligt i boliger med store, solvendte glasarealer. 

Når du vælger materialer

 • Produktion og forarbejdningVælg et materiale, som er produceret med lave miljøomkostninger. Kig f.eks. efter træ, som er FSC-certificeret. Og vælg materialer, som ikke er sammensat af mange forskellige råmaterialer.
 • TransportVælg et lokalt materiale fremfor et materiale, der skal transporteres over store distancer.
 • Type materialeVælg tunge materialer, som varmes langsomt op og køles langsomt ned – det gør det nemmere at regulere temperaturen indenfor.

I pdf’en ’Bæredygtige materialer’ kan du læse om bæredygtige konstruktionsmaterialer, overfladebelægninger og -behandlinger, isolering og installationer.

Bæredygtige materialerBæredygtige materialer

Bæredygtige materialer

Bæredygtige materialer

03.05.2016
9.5 MB
64 SIDER
Materialeforbrugets klimabelastning har stigende betydning for både nye og renoverede bygninger. Her får du en beskrivelse af nogle af de bæredygtige materialer.


Når du bortskaffer materialer

 • SpildVælg et bygnings(dels)design, som ikke kræver mange tilskæringer, og derved giver meget spild, og som er pakket i bæredygtig emballage.
 • GenbrugDer er ofte flere materialer i en nedrivning, som kan genbruges direkte. Bed entreprenøren om at lade flest mulige materialer gå til genbrug. Medregn udgift til afrensning.
 • AffaldshåndteringDet er bedst for miljøet, at materialerne sorteres på en miljøcentral (affaldscentral). Når du køber materialet, så tænk på, om det kan genbruges, eller om det kun kan knuses eller brændes. 

Mere om bæredygtig renovering

Bæredygtig renovering

Læs mere

Om typehuset 2007 - nu

Om typehuset 2007 - nu

Typehuset er typisk i 1 plan enten som et muret hus med tunge ydervægge eller som et træhus med lette ydervægge. Det kan dog også være i 1½ plan. Huset har typisk toilet, badeværelser, køkken og bryggers og opvarmes med centralvarme.

Om typehuset 2007 - nu

Om typehuset 2007 - nu

Om typehuset 2007 - nu

Historik

Der blev kun bygget ca. halvt så mange huse som i årene før – ca. 4.000 pr. år – fordi der var krise fra 2008 og nogle år frem. Renterne blev lavere end før pga. krisen, men nogen havde sat sig for dyrt og blev insolvente, da krisen kom, og huspriserne ikke længere steg. Mange danskere havde brugt deres i friværdi i husene på at bygge om og til – og det ramte nogen hårdt.

Finanskrisenn afspejlede sig også i arkitekturen. Den minimalistiske tendens, som begyndte at præge arkitekturen i begyndelsen af 00’erne, fortsatte. Som et nostalgisk modtræk til minimalismen begyndte træhusene at skyde frem. Forbilledet var især den svenske byggetradition, hvor både den bærende konstruktion og husets udvendige beklædning af træ.

I løbet af 00’erne øgedes vores bevidsthed om ressourcer, og bæredygtigt byggeri vandt frem. Beklædninger med lange levetider og bæredygtige materialer vandt indpas i byggerierne. Man begyndte at genbruge tegl, zink kom ind i billedet som tagbeklædning, og det blev populært at lægge mos på tagene, fordi det køler huset om sommeren og holder på varmen om vinteren. Ud over at bidrage til biodiversiteten, har mos også den egenskab, at det holder på vandet ved store regnmængder. Belastninger på jorden og kloaksystemet reduceres dermed, når regnvandet forsinkes

Det bæredygtige byggeri blev efterfulgt af lavenergihuse eller passivhuse, som bruger væsentligt mindre energi end almindelige typehuse.

Energiforbrug

Fra 2006 blev der i Bygningsreglementet stillet krav om, at et nyt hus skulle opfylde en energiramme (energibehov) – i modsætning til huse opført før 2006, der skulle leve op til nogle krav om maksimale varmetab gennem bygningsdele og vinduer og i udgangspunktet maksimalt 22 % vinduer i forhold til husets areal. Der er metodefrihed til at designe husets bygningsdele og installationer, så længe det aktuelle energibehov holder sig under det højeste tilladte energibehov.

I energirammen indgår – ud over isolering af husets lofter, vægge og gulve og vinduernes isoleringsevne:

 • Tæthed – husets evne til at holde på den opvarmede luft
 • Vægge, gulve og lofters evne til at holde på varmen og afgive den igen (varmeakkumulering)
 • Evt. kuldebroer, dvs. områder der er dårligere isoleret end resten
 • Husets placering – ligger det alene eller tæt sammen med andre?
 • Husets orientering i forhold til verdenshjørnerne
 • Vinduernes evne til at tilføre huset varme fra solen
 • Solafskærmning, så huset ikke overophedes gennem vinduerne
 • Varmetilskud fra beboere og apparater
 • Husets varmekilde
 • Det varme brugsvand
 • Ventilation af huset – naturlig eller med et ventilationsanlæg med varmegenvinding
 • Evt. vedvarende energi på matriklen
 • Evt. behov for køling

Tegninger over huset

Mange kommuner har deres byggesagsarkiver offentligt tilgængelige f.eks. på kommunes hjemmeside. Her kan du finde husets tegninger, beregninger osv. De relativt nybyggede typehuse er somme tider låst i arkivet, så uvedkommende ikke kan få adgang. Det kræver som regel kun en henvendelse til kommunen for at få adgang.

Her finder du typehuset 2007 - nu

Husene opført fra 2006 og frem ligger enten i områder, der er udstykket tidligere, dvs. blandt ældre huse, eller i mindre typehuskvarterer lidt længere ude af byerne end typehuskvartererne fra årene før.

Husene ligger ofte på en grund, hvor der tidligere har ligget et ældre hus – typisk de billige og små hustyper som en bungalow, et statslånshus eller et parcelhus, som er blevet revet ned til fordel for det nye.

Hvis huset ligger i en ny udstykning, er det karakteristisk for områderne, at husene ligger mindre tæt og mere roligt og grønt end i typehuskvartererne fra årene før. I de nye udstykninger kan der i lokalplanerne være stillet krav om at alle huse, der opføres, skal være lavenergihuse. Fra 2015 har kommunerne ikke længere haft mulighed for at stille dette krav.

Husets opbygning og facon

Hovedparten af typehusene er i 1 plan med en smule hældning på taget. De er oftest rektangulære, men kan have en vinkel på. Husene er normalt 160-200 m2

Typehusene fås også i 1½ plan. Husene i 1½ plan kan have en frontkvist i taget til den ene eller til begge facader. De kan også være forsynet med ovenlysvinduer eller kviste for at få flere vinduer på 1. sal. Husene af disse årgange har sjældent kælder.

De murede huse er typisk enten røde eller gule tegl med vinduer, døre og træværk i farver som hvid, grå og sort. Træhusene kan variere mere i farvevalget, men er som oftest malet lyse med hvide vinduer. Den minimalistiske arkitektur er præget af enkelhed med lige, ubrudte linjer og store, åbne glaspartier.

Bygningsdele

 • TagTaget er som regel med hældning med tegl- eller betontagsten.
 • YdervæggeDe fleste af husene har tunge ydervægge, der består af en formur af murværk og en bagmur i letbeton. Det blev dog moderne med træhuse, så en del af husene er træhuse med lette ydervægge.

Varme og el

 • VarmeI områder med tilslutningspligt til naturgas eller fjernvarme opvarmes huset typisk med en gaskedel eller af fjernvarme. Afhængigt af, hvilket fjernvarmeværk huset hører under, er fjernvarmen enten direkte eller indirekte. Uden for områder med tilslutningspligt opvarmes huset typisk med enten en jordvarmepumpe, en luft til vand-varmepumpe, en biobrændselskedel eller en oliekedel. Hvis huset er et lavenergihus, dvs. et hus, der lever op til en lavenergiramme og ikke bare energirammen i det gældende bygningsreglement, kan huset være opvarmet med en varmepumpe, da lavenergihuse er undtaget tilslutningspligten. Varmepumpen er enten en jordvarmepumpe eller en luft til vand-varmepumpe. Næsten alle typehusene i disse årgange har gulvvarme over hele huset, men husene kan også have en kombination af radiatorer i opholdsrum og gulvvarme i rum med klinke eller flisegulve. En varmepumpe kan opnå en høj effektivitet, hvis huset opvarmes med lavtemperaturgulvvarme.
 • VentilationTypehuset fra 2006-2015 er enten ventileret med et ventilationsanlæg med varmegenvinding, en brugsvandsvarmepumpe eller naturlig ventilation. Ved ventilation med varmegenvinding genvindes en stor del af varmen i udsugningsluften. En brugsvandsvarmepumpe genvinder varmen fra udsugningsluften til opvarmning af det varme vand. Der kommer frisk luft ind gennem friskluftventiler i ydervægge eller vinduer. Ved naturlig ventilation kommer den friske luft også ind gennem friskluftventiler i ydervægge eller vinduer. Hvis det er en fuld naturlig løsning, ledes den brugte og opvarmede luft ud gennem lodrette aftrækskanaler i køkken, bryggers og badeværelser, dvs. uden varmegenvinding. Mange typehuse har dog mekanisk udsugning fra køkken, bryggers og badeværelser.
 • ElinstallationerDer er flere elinstallationer end i tidligere tiders huse. Der er nu rigtig mange stikkontakter i alle rum – svarende til en moderne families behov for tekniske apparater.

Om typehuset 2007 - nu

Læs mere

Læs mere

Læs mere

Hvis du vil vide mere.
 • IndeklimaEt godt indeklima afhænger bl.a. af byggematerialer, antal og placering af vinduer og af, hvordan huset opvarmes og udluftes.
 • SikkerhedHusets skal være konstrueret, så det sikrer beboerne mod unødvendig fare og så det kan modstå belastninger fra miljøet:
 • TilgængelighedTænk tilgængelighed ind fra starten, så det indgår som en naturlig del af bygningen og ikke fremstår som specialhjælp til personer med funktionsnedsættelser.
 • KlimasikringTemperaturen i Danmark er steget med 1,5 °C siden 1873. I samme periode er nedbøren steget med 15 %. Vindforhold og vandstande har også ændret sig, og vi oplever oftere nye varmerekorder. Som boligejer er der meget, du selv kan gøre for at klimasikre din matrikel og dit hus og dermed minimere risikoen ved oversvømmelser og stormvejr.

Tag en arkitekt med på råd

En arkitekt kan ikke bare hjælpe dig med at bevare landhusets stil under renovering/ombygning. Han kan også fungere som støtte på det kreative og idemæssige plan, forhandle med håndværkere og træffe de rette beslutninger for din bolig, så du opnår det ønskede resultat.

Endelig kan en arkitekt gøre din byggeproces nemmere og mere overskuelig og sikre dig mod byggesjusk. Ved en større renovering er det en god idé, at benytte en rådgiver.

Typehus 2007 - nu